Що з солодкого можна за діабету?

460
солодке

Теоретично наявність діабету не означає автоматичну заборону на солодке — воно припустимо, але в ретельно контрольованих кількостях. Крім цього, існують опції десертів без цукру та варіанти солодких продуктів із низьким глікемічним індексом.

Збутової погляду, наявність діагнозу “цукровий діабет” ставить під заборону вживання будь-яких видів солодкого. На щастя, це твердження правильне лише частково, оскільки сучасна харчова промисловість може застосовувати цукрозамінники, які впливають рівень глюкози у крові.

Крім цього, помилково сприймати харчування при діабеті як список дозволених та заборонених продуктів – необхідно враховувати їхній комплексний склад та вміст вуглеводів. Правильно складена дієта може містити солодке (природно, в помірному обсязі).

Солодке при діабеті

солодке

Нездатність організму правильно регулювати рівень глюкози в крові – основна характеристика цукрового діабету. Найчастіше йдеться про те, що тіло не виробляє достатньої кількості інсуліну, або тканини втрачають чутливість до його дії (іноді обидва фактори).

На практиці це пов’язано з тим, що потрібен постійний контроль над вживанням вуглеводів — особливо з високим глікемічним індексом. На жаль, більшість видів солодощів являють собою саме такі вуглеводи — починаючи від цукру, закінчуючи випічкою.

Саме з цієї причини типові рекомендації харчування при діабеті мають на увазі обмеження (якщо не тотальний виняток) солодкого – і роблять життя діабетиків набагато менш радісним. Але не все так погано – ці рекомендації хоч і вірні, але потребують уточнень.

Чи заборонені вуглеводи?

Важливо, що з діабету важливу роль грає не тип вживаних вуглеводів, які кількість. Зрештою, будь-які засвоєні організмом вуглеводи в процесі травлення перетворяться на глюкозу — починаючи від цукру та фруктози, закінчуючи крохмалем.

Тобто наявність діабету не ставить автоматичну заборону на солодке – проте вимагає планування прийомів їжі і підрахунку вуглеводів, що містяться в складі. Якщо ви харчуєтеся виключно безкрохмальними овочами – іноді можна дозволити собі невелику насолоду на десерт.

Читайте також:  Інсулін – що це таке? За що відповідає та як діє на організм?

У більшості випадків при діабеті допустимо вживати близько 45-60 г вуглеводів у кожен прийом їжі. Проте пропорції між різними типами вуглеводів іноді допустимо варіювати (якщо це суперечить рекомендаціям вашого лікаря).

Десерти без цукру – за і проти

Відсутність цукру в списку інгредієнтів не означає, що у складі немає швидких вуглеводів. Багато солодких речовин формально не ставляться до цукрів — проте різко підвищують рівень глюкози у крові. Іншими словами, маркування “без цукру” легко здатне вводити в оману.

Альтернативні форми цукру:

  • декстроза;
  • фруктоза;
  • цукроза;
  • глюкоза;
  • лактоза;
  • кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози;
  • солодовий сироп;
  • мед;
  • нектар агави;
  • мальтодекстрин.

Цукрозамінники при діабеті

солодке

З одного боку, замінники цукру (не будучи швидкими вуглеводами) не призводять до підвищення глюкози в крові. З іншого боку, існують дослідження, що показують, що надмірно солодкий смак негативно впливає обмін речовин організму.

Наприклад, вживання цукрозамінників першого покоління (аспартам і сахарин) пов’язують з розвитком інсулінорезистентності – за наявності діабету вони повинні вживатися з обережністю і в строго невеликих дозах.

Цукрозамінники останніх поколінь (еритритол, ізомальт, лактитол, мальтітол, манітол, сорбітол, ксилітол та інші цукрові спирти) вважаються безпечнішими. Але в них може спостерігатися такий побічний ефект, як посилення газоутворення (особливо, при прийомі цукрознижувальних засобів).

Що із солодкого дозволено?

Хоча перелік допустимих при цукровому діабеті десертів не такий великий — існує кілька видів солодкого, безпечних з точки зору підвищення рівня цукру в крові.

1. Фрукти з низьким глікемічним індексом

До складу фруктів входить як фруктоза, так і натуральна клітковина – причому пропорції широко варіюються. Більшість рекомендацій правильного харчування мають на увазі вживання 1-2х фруктів щодня.

Невелика жменя свіжих ягід або запечене яблуко – цілком припустимий десерт при цукровому діабеті.

Читайте також:  Доданий цукор – що це? Список продуктів із високим вмістом цукру

2. Темний шоколад

Якщо білий молочний шоколад містить у складі лише 20% какао-олії і до 60% цукру, то у випадку з гірким чорним шоколадом пропорція становить 85% какао-бобів і лише 15% цукру.

Оскільки часточка шоколаду важить близько 10 г, у разі натурального темного шоколаду йдеться про 1.5-2 г цукру.

3. Желе без цукру

Харчовий желатин – розчинний білок, що має властивості загусника. Сам по собі він не містить вуглеводів – проте вони часто додаються до готових десертів на основі желатину.

Теоретично, порція желе на цукрозаміннику – допустимий варіант солодкого при діабеті. Однак, уважно вивчайте склад кожної конкретної марки.

4. Горіхи

Дослідження свідчать, що вживання невеликої порції горіхів 5 разів на тиждень на 17% знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань за наявності діабету.

Перш за все, йдеться про мигдаль і кеш’ю – проте до чаю відмінно підходять і горіхи макадамія, що характеризуються ванільним запахом і шоколадним присмаком.

5. Запечена рікотта

Рікотта – один із видів домашнього м’якого сиру на основі молока. Хоча за смаком рікотта чимось нагадує сир, щільніша структура дозволяє запікати її в духовці.

За рахунок вмісту у складі лактози подібний десерт має солодкий смак – при мінімальній кількості вуглеводів.

Висновок

Теоретично наявність діабету не означає автоматичну заборону на солодке — воно припустимо, але в ретельно контрольованих кількостях. Крім цього, існують опції десертів без цукру та варіанти солодких продуктів із низьким глікемічним індексом.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я




Введіть символи зображені вище :