Що відбувається після смерті Бенедикта?

102

У Ватикані є докладні правила щодо того, що робити у разі смерті Папи. Однак майже всі правила – наприклад, правила проведення конклаву для обрання нового католицького лідера – відносяться до смерті Папи. Як виглядатиме сценарій смерті понтифіка Бенедикта XVI, поки неясно – не дивно, адже жоден Папа не йшов у відставку понад 700 років.

За повідомленнями з Ватикану, Папа Франциск регламентував процедуру після смерті свого попередника та погодив її із церемоніймейстером. Однак цей план ще не оприлюднено.

Населення має бути поінформовано про смерть

Згідно з апостольською конституцією «Universi Dominici Gregis» 1996 року, написаною Іваном Павлом II, кардинал-вікарій Риму мав повідомити населення про смерть Папи. Тим часом експерти припускають, що Святий Престол випустить прес-реліз. Деякі інші правила, наприклад, щодо продовження офіційних справ, не повинні застосовуватися у разі смерті Бенедикта, оскільки Франциск перебуває на посаді, і тому немає sedis vacancia – тобто. немає вакантної папської кафедри.

Зазвичай кардинали організовують траурні церемонії протягом дев’яти днів після смерті Папи – малоймовірно, що й у випадку Бенедикта це буде так довго. Однак Папа, який народився в Баварії, майже напевно буде похований у базиліці Святого Петра, як і його попередники. Сам Франциск, швидше за все, здійснить заупокійну службу, наскільки він зможе це зробити через стан свого коліна.

Хто вирушить до Риму?

Цікаво буде подивитися, хто з політичних діячів приїде на похорон – у тому числі і з Німеччини. Хоча Бенедикт, як понтифік, очолював церковну державу, останні події, пов’язані з десятиліттями скандалів про зловживання, кинули тінь на життя і діяльність колишнього Папи. Це може змусити деяких політиків відмовитись від поїздки до Риму. Багато кардиналів – особливо ті, кого сам Бенедикт ввів до Колегії кардиналів під час свого понтифікату – швидше за все приїдуть.

Читайте також:  Китай залякує Тайвань напередодні візиту Бербок

Як повідомило інформаційне агентство Adnkronos, Бенедикт ще 2020 року заявив, що хоче бути похованим у крипті базиліки Святого Петра. Саме те місце, яке він обрав, було першим місцем поховання Івана Павла ІІ у папській крипті; саме там популярний поляк лежав доти, доки останки не були перенесені до каплиці у правому нефі базиліки Святого Петра після його беатифікації у 2011 році.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я