Що означає вихід Росії із зернової угоди

23

29 жовтня Росія вийшла із зернової угоди після атаки на Чорноморський флот РФ.

Що означає вихід Росії із зернової угоди

Європейський Союз, НАТО та Організація Об’єднаних Націй просили Москву скасувати своє рішення. Вони попереджали, що вихід Росії із зернової угоди може мати страшні наслідки.

Що включає зернова угода

Росія та Україна уклали договір у липні за посередництва ООН та Туреччини.

Угода гарантує безпеку суден, що перевозять українське зерно, добрива та інші продукти харчування Чорним морем. Усі судна, що заходять у порти України та виходять із них, перевірялися та контролювались міжнародними групами. Вони складалися з офіційних осіб Росії, України, Туреччини та ООН.

Росія заявила про вихід із угоди на “невизначений термін”. Тоді решта сторін договору заявила, що продовжить перевірки без Росії.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив у понеділок, що угоду продовжать без Росії.

«Завдяки вивезенню з України 9,3 млн. тонн зернових на світові ринки ми послабили наслідки продовольчої кризи. Ми маємо намір продовжувати», – сказав Ердоган.

Проте Кремль застеріг від продовження угоди. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що без РФ продовження угоди неможливе.

Як вплине на світ вихід Росії із зернової угоди

Україна відіграє ключову роль у світовому ринку продуктів харчування. За даними ООН, Україна зазвичай постачає світу близько 45 мільйонів тонн зерна на рік. Вона входить до п’ятірки найбільших світових експортерів ячменю, кукурудзи та пшениці. Україна також є найбільшим експортером олії. На їхню частку припадає 46% світового експорту.

У звичайний час Україна експортувала б близько 34 виробленого зерна. За даними Європейської комісії, близько 90% експорту доставляли Чорним морем з портів України.

Що означає вихід Росії із зернової угоди.  Фото: Christophe Barraud / Twitter.com

Коли почалася війна, Росія фактично запровадила блокаду суден, що залишають українські порти. Вплив війни на світові продовольчі ринки був неминучим та вкрай болючим. Україна є великим постачальником збіжжя для Всесвітньої продовольчої програми. В ООН заявили, що до 47 млн ​​осіб можуть зіткнутися з «гострою нестачею продовольства».

Читайте також:  Зеленський закликав до боротьби з терором

Шашват Сараф, директор з надзвичайних ситуацій у Східній Африці сказав, що зрив угоди «найбільше вдарить по тих, хто перебуває на межі голодної смерті».

«Відновлення блокади викликає серйозні побоювання з приводу зростання глобального голоду. Особливо у Східній Африці. Там голодують понад 20 мільйонів людей. Або в Ємені, який майже наполовину імпортує пшеницю з Росії та України. Там понад 19 мільйонів людей потребують продовольчої допомоги», – сказав він.

«Будь-яка спроба підірвати угоду — це напад на сім’ї, що голодують, у всьому світі, чиї життя та засоби до існування залежать від цієї ініціативи», — заявила в неділю адміністратор USAID Саманта Пауер.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я