Що німці думають про Меркель через рік після її відходу

45

Ангела Меркель залишила пост канцлера Німеччини 8 грудня 2021 року на піку свого міжнародного зізнання. Через 12 місяців важко знайти стрімкіше падіння популярності та авторитету в сучасній європейській політиці.

 

Що німці думають про Меркель через рік після її відходу

Офіс, наданий колишньому керівнику, знаходиться навпроти російського посольства, де після вторгнення в Україну у лютому берлінці регулярно залишають плакати та квіти на знак протесту проти війни.

Меркель, яку довгий час називали найвпливовішою жінкою у світі, у наші дні відійшла від уваги, працює над своїми мемуарами та любить іноді подивитися серіали, такі як «Корона», в якому розповідається про бурхливі десятиліття правління королеви Єлизавети II.

Але в багатьох колах широка німецька підтримка, якою вона колись скористалася як переконана захисниця західних ліберальних цінностей, ослабла.

«Рік через світ охоплений полум’ям, Росія вторглася в Україну, ціни на газ і бензин зашкалюють, а Німеччина боїться зими»,

– пише Олександр Осанг з журналу Der Spiegel, давній прихильник Меркель.

«Ангела Меркель перетворилася зі зразка для наслідування у вину, з кризи-менеджера на вину кризу».

Запрошення до Бучі

Першу жінку-канцлера Німеччини звинувачують у тому, що вона догоджає президентові Росії Володимиру Путіну, водночас поглиблюючи енергетичну залежність Німеччини від Москви – не в останню чергу за рахунок підтримки проекту газопроводу «Північний потік – 2» навіть після анексії Криму Росією у 2014 році.

Гедвіг Ріхтер, професор сучасної історії Мюнхенського університету бундесверу, сказала, що втрата авторитету Меркель була «винятковою», яка представляє ціле покоління політичних невдач.

«Аморальність – це не те саме, що реальна політика», – сказала Ріхтер агентству AFP.

«Уряди останніх 16 років думали, що цілком реально ставити такі цінності, як права людини та захист клімату, на останнє місце у політиці. Але тепер реальність завдає удару у відповідь».

Читайте також:  Українські солдати розпочали танкову підготовку у Мюнстері

Президент України Володимир Зеленський переклав усю провину на Меркель, зокрема, за рішення на саміті НАТО в Бухаресті у 2008 році не брати його країну до альянсу.

У квітні він направив їй різке запрошення до Бучі, місця передбачуваного масового вбивства українських громадян, «щоб подивитися, до чого призвела політика поступок Росії за 14 років».

Нестача енергії, що насувається, через заходи у відповідь Росії на західні санкції також погіршила настрій проти Меркель усередині країни.

У громадських дебатах «Меркель була пов’язана з цією війною і, безумовно, винна у зникненні газу», – сказав Ніко Фрід, який висвітлював діяльність Меркель під час усіх чотирьох її термінів у журналі Stern.

«Питання в тому, що залишиться від Меркель через 16 років, чи не потьмяніє її історичний портрет ще до того, як він буде намальований».

Жахливо нехтують

Тільки 23% німців хотіли б повернути Меркель до влади, згідно з опитуванням інституту Civey, проведеним наприкінці листопада.

Ріхтер сказала, що Меркель має «великі досягнення», включаючи надання притулку більш ніж мільйону прохачів притулку і роль маяка «порядності» та «демократичного боргу», коли такі сильні світу цього, як Путін і Дональд Трамп, були на підхваті.

Але вона сказала, що два ключові прорахунки відкинуть довгу тінь.

«По-перше, нездатність (німецької) республіки захистити себе. І оскільки це тісно пов’язане із залежністю від Росії у плані викопного палива, це кинуло світло на знищення планети», – сказала вона.

«Правління Меркель страшенно нехтувало обома цими питаннями».

68-річна Меркель зробила невпевнений наступ у відповідь, стверджуючи, що вона діяла по совісті, враховуючи факти, що мали місце в той час.

За її словами, вона намагалася використати «Північний потік – 2» як розмінну монету, щоб Путін дотримувався Мінських угод 2015 року, спрямованих на припинення бойових дій в Україні.

Читайте також:  Шольц зустрівся в Японії з Кісідою

Меркель сказала Фріду, що минулого року вона пообіцяла президенту США Джо Байдену, що якщо Росія вторгнеться в Україну, то угода щодо газопроводу буде розірвана – цю загрозу її наступник Олаф Шольц виконав за кілька днів до початку війни.

Осанг відзначив іронію в тому, що «Путін з усіх людей, якого вона так добре і довго знала, з усіма його хитрощами, брехнею, хвастощом» заплямував її репутацію.

Одним із уроків Меркель після падіння Берлінської стіни у 1989 році було те, що саме «економічні, а не демократичні проблеми» призвели до краху комуністичної системи.

Осанг сказав, що це вплинуло на її підхід до торгівлі з Китаєм та енергетичних угод з Росією.

Вона сказала, що мільярдні витрати Шольца на допомогу німцям, які зіткнулися з високими цінами на газ, тепер виправдані.

«Не кожен може мерзнути за Україну», – сказала вона.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я