Розміщення ядерної зброї у Білорусі

18

Кремлівський лідер Путін розпалює наступний етап ескалації, оголосивши про розміщення тактичної ядерної зброї у Білорусі. Новини з першого погляду.

Війна в Україні: розміщення ядерної зброї в Білорусі

Розміщення російської ядерної зброї в Білорусі, про яку оголосив Кремль, викликало різку критику з боку уряду Німеччини. Міністерство закордонних справ у Берліні в суботу ввечері заявило про «подальшу спробу ядерного залякування». Українське керівництво демонстративно не відреагувало на заяву Москви. Незадовго до цього президент Володимир Путін оголосив про програму озброєнь, яка нібито перевершує західне постачання зброї в Україну.

Увечері Путін оголосив державним телебаченням, що Росія і Білорусь, що межують з Україною, домовилися про розміщення тактичної ядерної зброї. Тактична ядерна зброя має меншу дальність у порівнянні з міжконтинентальними балістичними ракетами, які також можуть вразити США, але вона все одно становить кілька сотень кілометрів. Лідер Кремля зазначив, що США також мають ядерну зброю, розміщену у союзників у Європі. “Ми просто робимо те, що вони робили протягом десятиліть”, – сказав Путін. У минулому він вимагав вивести ядерну зброю з Німеччини, оскільки вона загрожує безпеці Росії.

Міністерство закордонних справ не захотіло залишити це поза увагою: «Порівняння, проведене президентом Путіним з поділом ядерних сил НАТО, вводить в оману і не може бути використане для виправдання кроку, оголошеного Росією», – заявили з Берліна. Більше того, Білорусь на міжнародному рівні у кількох деклараціях зобов’язалася бути вільною від ядерної зброї. Білоруський вічний правитель Олександр Лукашенко, якого часто називають «останнім диктатором Європи», є одним із найближчих союзників Москви.

Путін: Договір про ядерну зброю не порушується

Угода Росії з Білоруссю не порушує міжнародного договору про нерозповсюдження ядерної зброї, наголосив Путін. Ядерна зброя не буде передана Білорусі, а просто зберігатиметься там. Тренування із цією зброєю мають розпочатися 3 квітня. Відсіки для ракет «Іскандер», які можуть бути оснащені ядерними боєголовками, мають завершити 1 липня. Нещодавно Росія вже допомогла Білорусі переобладнати літаки, десять із яких тепер оснащені так, що можуть запускати і тактичну ядерну зброю, сказав Путін.

Читайте також:  Росія обстріляла понад 100 населених пунктів України

Кампанія проти ядерної зброї попереджає про катастрофу

Дії Росії можуть призвести до катастрофи, вважає Кампанія за відміну ядерної зброї (ICAN). План Путіна є «надзвичайно небезпечною ескалацією», попередила в Женеві організація, відзначена Нобелівською премією. Це збільшить ймовірність того, що така зброя також буде застосована. «У контексті війни в Україні ризик неправильної оцінки чи неправильної інтерпретації є надзвичайно високим».

В організації нагадали, що Договір про заборону ядерної зброї (ДЗЯО) забороняє державам допускати іноземну ядерну зброю на свою територію. Договір, ухвалений у 2017 році, на даний момент підписали 92 держави. Однак Росії та Білорусі серед них немає, як немає і держав із ядерними базами США – тобто також Німеччини, Бельгії, Італії, Нідерландів та Туреччини.

Путін оголосив про 1600 танків для війни проти України

У своєму телевізійному виступі Путін також оголосив про розширення власного танкового виробництва через поставки західних танків для України. «Загальна кількість танків російської армії перевищить кількість танків української армії утричі, навіть більш ніж утричі», – сказав він. У той час як Україна отримає від Заходу від 420 до 440 танків, Росія збудує 1600 нових танків або модернізує існуючі, сказав він.

Екс-президент Дмитро Медведєв уже оголосив про виробництво 1500 танків цього тижня. Путін також сказав, що Росія може втричі більше боєприпасів, ніж Захід хоче поставити Україні. Вітчизняна промисловість збройова розвивається швидкими темпами. Проте, він не хоче надмірно мілітаризувати власну економіку, стверджує кремлівський лідер.

Зеленський назвав поразку Росії гарантією від нових агресій

Президент України Володимир Зеленський назвав «повну поразку Росії» у війні найкращою «гарантією від нових агресій та криз». У своєму вечірньому відеозверненні в суботу він зазначив, що останніми днями Україна отримала додаткову допомогу від Німеччини та інших країн і до кінця року витратить не менше 500 мільйонів євро на придбання безпілотників для армії.

Читайте також:  У Судані знову спалахнули бої

В інтерв’ю, опублікованому в японській газеті “Іоміурі Сімбун” у суботу, Зеленський послабив сподівання на швидкий український контрнаступ. Воно ще не може початися, бо Київ не має достатньої кількості зброї та боєприпасів.

Глава МАГАТЕ відвідав українську атомну електростанцію у Запоріжжі

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі планує наступного тижня відвідати атомну електростанцію Запоріжжя на півдні України, окуповану російськими військами. Він вирішив знову відвідати атомну електростанцію, «щоб особисто переконатися, як розвивалася ситуація з вересня», сказав Гроссі у Відні в суботу. Він також хотів «поговорити з тими, хто експлуатує станцію у безпрецедентних та дуже складних умовах». Він сказав, що ситуація залишається складною, незважаючи на присутність експертів МАГАТЕ на атомній електростанції.

Що буде важливо сьогодні

Бої на сході України не припиняються. Зокрема, міста Бахмут, Авдіївка та Вухледар все ще вважаються сильно оспорюваними. Крім того, очікується подальша реакція на оголошене розміщення російської ядерної зброї в Білорусі.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я