Росія готується до тривалої війни

20

Український лідер хоче такої необхідної перемоги демократії над тиранією. Кремль, зі свого боку, готується до тривалої війни. Новини з першого погляду.

 

Президент України Володимир Зеленський, взявши участь у віртуальному Всесвітньому саміті за демократію, наголосив, що демократії абсолютно необхідна перемога якнайшвидше. Росія тим часом готується до тривалої війни проти України та Заходу.

Зеленський: Демократії потрібна перемога

«І всі ми разом – українці, всі європейці, наші американські союзники, наші друзі на всіх континентах – в Африці, Азії, Латинській Америці, Австралії – робитимемо все, щоб наблизити цю перемогу», – сказав Зеленський у своєму вчорашньому вечірньому відеозверненні. “Перемога України, перемога свободи, перемога міжнародного порядку, заснованого на правилах”.

США виступили співорганізаторами віртуального саміту разом із Коста-Рікою, Нідерландами, Південною Кореєю та Замбією. Президент США Джо Байден вже проводив подібну віртуальну зустріч у грудні 2021 року. Зеленський наголосив на провідній ролі Байдена в консолідації демократичного світу. “І цієї єдності, як ми бачимо, достатньо, щоб боротися за свободу”, – сказав він. «Але щоб перемогти у боротьбі з тиранією, нам потрібна ще більша єдність».

Кремль очікує тривалого конфлікту із Заходом

За словами Кремля, Росія готується до тривалої війни із Заходом через Україну. «Це протистояння із ворожими державами, із недружніми країнами, це гібридна війна, розв’язана ними проти нашої країни. Це надовго», – заявив учора прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков. «Тут потрібна жорсткість, самовпевненість, рішучість та єдність навколо президента».

Прес-секретар ВПС Києва: потрібні сучасні літаки

Військово-повітряні сили України терміново потребують сучасних винищувачів, за словами прес-секретаря Юрія Ігната. «Нам не допомагають ні польські, ні чеські Міги, ні «Міражі», ні «Торнадо», – сказав Ігнат українському телебаченню у середу. За його словами, хоча Міги, отримані від сусідів, є бажаним та необхідним підкріпленням, Україні більше потрібні багатоцільові бойові літаки четвертого покоління, такі як американські F‑16, а оскільки навчання пілотів та наземного персоналу на цих літаках – «непростий процес», рішення необхідно прийняти «якнайшвидше, ще вчора».

Читайте також:  Рух суховантажів із зерном припиняється з 30 жовтня

Іспанія поставить танки, але не винищувачі

Іспанія хоче поставити Україні десять танків Leopard старішого типу 2A4, але виключає відправлення винищувачів. Постачання перших шести танків відбудеться за два тижні, заявила в середу міністр оборони Маргарита Роблес.

Київ оголосив про «рою безпілотників Матіаса Руста»

Після неодноразових російських атак так званих безпілотників-камікадзе на українські міста українські військові хочуть відплатити добром за добро. Секретар Ради національної безпеки України Олексій Данилов оголосив про атаки у відповідь з використанням власних безпілотників, які, за його словами, згруповані в «український рій Матіаса Руста» – на згадку про німецького кремлівського авіатора. З цією метою вже існує «кілька тисяч безпілотників з радіусом дії до 3 000 кілометрів», стверджує Данилов у Твіттері.

Німецький приватний пілот Матіас Руст посадив одномоторний літак Cessna на Московському мосту перед Кремлем 28 травня 1987 року. До цього він злетів із Фінляндії та пролетів під усією радянською системою ППО. Своїм вчинком Руст хотів продемонструвати, що виступає за мир у всьому світі. За його польотом була хвиля чисток у керівництві радянських збройних сил.

Російський частковий успіх у Бахмуті

Українське військове керівництво у середу визнало частковий успіх Росії у боях за місто Бахмут на сході країни. «У Бахмутському секторі противник продовжив свої атаки на місто, частково з успіхом», – повідомив генштаб у Києві у своєму щоденному звіті про ситуацію. Проте подробиць про російські успіхи біля не наводиться.

Заступник міністра: російські втрати вищі

Заступник міністра оборони України Ганна Мальяр уперше надала більш конкретну інформацію про втрати збройних сил. За її словами, кількість загиблих з російського боку значно вища, ніж з української. “Бують дні на сході, коли співвідношення втрат (жертв) складає 1 до 10”, – поділилася вона вчора в Telegram. “Звичайно, так буває не кожен день, і середнє співвідношення нижче, але все ж таки”.

Читайте також:  Війна в Україні 26 листопада

Українські військові поки не надали детальної інформації про свої втрати з початку війни понад рік тому. Навпаки, щодня публікується статистика з ймовірними втратами російських військових. Згідно з цими даними, на сьогодні російські збройні сили зазнали понад 172 тисячі втрат. Російські військові, у свою чергу, також не надають інформації про власні втрати. У середу міністр оборони Великобританії Бен Уоллес оцінив російські втрати вбитими та пораненими приблизно у 220 000 людей, повідомляє Sky News.

Що буде важливо сьогодні

Очікуються нові бої довкола східноукраїнського міста Бахмут. Зеленський виступить сьогодні у парламенті Австрії з відеозв’язку.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я