Зовсім скоро настане довгоочікувана пора травневих свят, коли можна вирушити на природу і побалувати себе смачними стравами, приготованими на мангалі. Навіть якщо часу виїхати за місто немає, завжди можна скористатися грилем вдома, щоб посмажити м’ясо або соковитий стейк. Найцікавіші рецепти страв для гриля і мангала, поділимось лайфхаками і кулінарними секретами.
Вибір м’яса
Головне, з чого починається хороший шашлик або стейк, – це м’ясо. Неможливо приготувати смачну страву з несвіжого, неякісного продукту. Яловичина, свинина, риба чи навіть курка – справа смаку. Важливо, щоб м’ясо було охолодженим, а не парним, і не піддавалося багаторазовому заморожуванню.
Має значення і частина туші, звідки відрізаний шматок. Найсмачніші стейки робляться з відрубу середини спини, саме ця частина менш схильна до м’язових навантажень, тому виходить ніжнішою.
Якщо продовжити мову про стейки, для яких в ідеалі потрібна мармурова яловичина, то важливу роль відіграє її колір. Відтінок стиглої малини з білими прошарками жиру – ідеальне поєднання, з якого вийде кулінарний шедевр.
Баранину або свинину для стейка краще обирати з шиї, лопаток або стегна. Курку – зі стегна або гомілки, грудка буде надто сухою.
З риби краще використовувати більш жирні сорти, відбираючи рівні, великі шматки зі щільною м’якоттю і невеликою кількістю кісток. Оптимальними виявляться форель, сьомга, лосось, тунець.
Маленькі хитрощі та лайфхаки
Коли м’ясо вибране, промите і просушене, саме час ознайомитися із секретами щодо використання мангала та іншого інвентарю. Деякі з них давно знайомі, інші – здивують навіть досвідчених шашличників.
Спробуйте протерти решітку цибулиною або картоплиною. У першому випадку покращиться аромат готової страви, у другому – вдасться уникнути прилипання м’яса до металевих елементів.
Якщо замість решітки використовуються шампури, то нанизувати м’ясо на них потрібно з невеликими проміжками, щоб воно добре просмажилося. Перед поміщенням порцій на вугілля можна занурити шампури в крижану воду секунд на 10 – тоді м’ясо буде соковитішим.
Можна використовувати дерев’яні шпажки, тоді перед смаженням їх слід на годину замочити у воді – так вдасться уникнути прогорання деревини в процесі приготування.
Щоб шашлик, стейк або овочі-барбекю просмажилися рівномірно і не згоріли, потрібно розділити готове вугілля на дві частини. Основну, з великим жаром, використовувати для отримання хрусткої скоринки. Після продукти пересунути на інший бік, де вугілля і жару менше. Так м’ясо й овочі поступово пропечуться і будуть соковитішими.
Є багато рецептів із зеленню і травами, але, щоб м’ясо стало по-справжньому ароматним, можна посипати прянощами вугілля – чебрецем, базиліком або шавлією. Навіть маленька гілочка додасть чудового аромату.
Капаючий жир часто запалює вугілля, і м’ясо підгорає. Щоб цього не відбувалося, багато хто поливає вуглинки з пляшки з розпилювачем, але є спосіб простіший – посолити вугілля. Сіль покриє його тонким шаром, який не дасть розгорітися навіть у разі потрапляння жиру, що тане, але й не загасить.
Вам стейк якого прожарювання?
Після того як маленькі хитрощі розкрито, можна переходити до вибору інтенсивності прожарювання. Основна відмінність – у температурі готового стейка і соковитості.
Blue/Extra rare – такий стейк при засмаженій скоринці всередині майже сирий. Готується не більше 2 хвилин, але після ще 10 хвилин томиться у фользі. При подачі температура м’яса – 45-50 градусів.
Rare – скоринка більше просмажена, крові всередині менше, а температура на 5 градусів вища, ніж у попереднього виду.
Medium rare – при цьому ступені прожарювання кров перетворюється на рожевий сік, м’ясо стає яскраво-червоним, а температура зростає ще на 5 градусів.
Medium – класика подачі, де м’ясо вже не кровить зовсім, але зберігає свою соковитість і м’якість. Подається за температури 60-65 градусів.
Medium well – сік стає прозорим, а стейк змінює колір на сіро-коричневий. Температура сягає 70 градусів.
Well done – тут шматок просмажується повністю до 80-90 градусів усередині. Деякі гурмани такий ступінь прожарювання недолюблюють, вважаючи отримане м’ясо занадто сухим.
Overcooked – максимально жорсткий стейк, прогрітий до 100 градусів. Сильно просмажений і сухуватий, але і він не залишився без своїх шанувальників.
Цікаві рецепти
Заощадити час і в домашніх умовах отримати соковитий стейк легко, якщо в господині є аерогриль або мультигриль. Далі – прості та доступні рецепти з м’ясом, рибою, птицею, овочами.
Соковитий стейк із яловичини
Щоб приготувати апетитний стейк зі спеціями, знадобиться шматок яловичої вирізки. Його промити, обсушити, відбити, змастити оливковою олією, натерти спочатку сіллю, потім спеціями, які ви любите, – базиліком, орегано, сушеним часником.
У домашніх умовах краще використовувати аерогриль із додатковими пристосуваннями, наприклад, HIPER IoT Air Fryer F2. У його комплектацію вже включено обертовий кошик для запікання – можна одразу зробити гарнір, – шампури і рожен, щоб приготувати м’ясо, як на вуличному мангалі.
Встановіть температуру 200 градусів, викладіть м’ясо на піддон або надіньте на рожен. Готувати слід близько 20 хвилин.
Стейк із курки
Промите і просушене філе стегна помістити в глибокий посуд, додати соєвий соус, роздавлений часник, петрушку, кріп, кілька лаврових листів і запашний перець за смаком. Усе перемішати і залишити на кілька годин маринуватися.
Для приготування підійде аерогриль з об’ємною чашею й антипригарним покриттям, наприклад, Galaxy Line GL 2522. Приготувати в ньому будь-яку страву вийде швидше завдяки рівномірній циркуляції повітря. Олії практично не знадобиться, а після закінчення процесу готування чашу і вставну решітку-гриль легко дістати і очистити.
Пристрій потрібно розігріти до максимальної температури – зі зрозумілим механічним управлінням вибрати режим просто. Обсмажувати з двох боків по 5 хвилин.
Стейк із сьомги
Шматок риби промити, підсушити, обмазати маслиновою олією і скропити соком лимона. Дати трохи “подихати”, щоб сьомга просочилася маринадом, – не більше півгодини.
Щоб стейк вийшов нежирним, а часу на приготування пішло небагато, знову знадобиться аерогриль. Модель HIPER IoT Air Fryer F1 хороша тим, що готує страви за допомогою циркулюючого повітряного потоку без необхідності використання олії. Температуру можна встановлювати дистанційно – через застосунок – або за допомогою голосового помічника – підтримуються Google Assistant, Siri, Аліса.
Розігріти пристрій до 180 градусів. Смажити стейк 10 хвилин, поперемінно перевертаючи. Перед подачею обов’язково скропити лимоном ще раз.
Маринований стейк зі свинини
Промиту й обсушену свинину помістити в глибоку миску, залити соєвим соусом і залишити на 1-2 години маринуватися. Додатково солити не потрібно.
Для приготування можна вибрати гриль відкритого типу з двома поверхнями для смаження – верхньою і нижньою, наприклад, мультигриль DeLonghi CGH1030. Користувачеві буде видно процес приготування, він зможе контролювати ступінь прожарювання. Після закінчення готування легко зняти змінні пластини, мити їх можна в посудомийній машині. На вибір звичайні рівні пластини – без малюнка, і рельєфні, що імітують решітку.
Гриль розігріти до 200 градусів. При використанні пристрою не варто боятися обпектися – ручки термоізольовані.
Смажити м’ясо 5-8 хвилин, увімкнувши обидві робочі поверхні приладу. Після вийняти стейки і загорнути їх у фольгу, щоб потомилися.
Стейк із баранини
Тут м’ясо може бути не тільки філе, а й на кістці. Уся справа в спеціях – знадобляться зіра, коріандр, чорний перець і сіль, які потрібно потовкти в ступці до порошкоподібного стану. М’ясо обмазати сумішшю і залишити на 20 хвилин.
Щоб приготувати м’ясо на кістці, потрібен гриль, висота відкриття якого регулюється. Наприклад, мультигриль DeLonghi CGH1012D. У ньому помістяться і товсті шматки стейка, і кісточки, і навіть високі бургери – завдяки конструкції з розсувними шарнірами. Панелі теж знімні, щоб залишки їжі можна було легко видалити.
Нагріти прилад до температури 200 градусів. Зробити це можна за допомогою сенсорних кнопок на панелі управління або через мобільний додаток. На великому дисплеї встановлене значення буде чітко видно.
Овочі-гриль
Рецепти-гриль люблять не тільки м’ясоїди, а й прихильники вегетаріанства. Овочі, запечені на грилі, набагато смачніші та корисніші за варені, тушковані, смажені. Використовувати можна баклажани, кабачки, болгарський перець, цибулю, помідори. Швидко приготувати їх допоможе мультигриль DeLonghi CGH1020D зі змінними пластинами. Модель хороша тим, що має окремі зони нагріву: одні овочі можна смажити при більш високій температурі, інші – при щадній.
Особливої підготовки інгредієнтів не потрібно. Досить промити і підсушити овочі, розмістити їх на поверхні гриля, змащеній оливковою олією. Кабачки, баклажани можна скропити лимонним соком або яблучним оцтом чи посипати рубаною свіжою зеленню. Готувати до появи апетитних засмажених смужок.