Путівник по Пріштіна

126
Пріштіна

Столиця країни протиріч. Маленьке стародавнє містечко в центрі Балкан, що поєднує в собі масу непоєднуваного

Пріштіна

Пріштіна – місто на Балканському півострові, столиця частково визнаної Республіки Косово. Знаходиться в її Північно-східній частині поблизу гірського масиву Гольяк. Незважаючи на те, що військовий конфлікт на Балканах давно закінчився, Пріштіна поки не здобула популярності серед туристичної спільноти. Але все ж таки, в місті активно розвивається туристичний бізнес і розростається інфраструктура. Тож якщо є бажання та можливість відвідати це місто, то в ньому обов’язково знайдеться, що подивитися та куди сходити.

Визначні пам’ятки Пріштіни

У Приштині не так багато пам’яток історії та культури. Тут немає старовинних районів, властивих більшості європейських міст. Небагато стародавніх споруд (переважно мечеті) перебувають у п’яти хвилинах ходьби друг від друга. Різнорідний архітектурний ансамбль нагадує більшість пострадянських міст. Бетонні стіни в поєднанні з пластиковими вікнами виглядають досить провінційно і вже зовсім не по-столичному. У місті встановлено багато сучасних пам’яток на честь незалежності країни та героїв недавньої війни.

Населення Пріштіни

Зараз, коли політичні пристрасті у Приштині та країні притихли, міське життя протікає без конфліктів. Хоча серед населення переважають албанці, поряд із ними мешкають і представники інших громад. Кількість населення – близько 200 тис. осіб. Без знання албанської у Приштині досить важко спілкуватися з місцевим населенням — рятують мову жестів та міміка. Але мешканці всіляко намагаються бути гостинними та догодити туристу, щоб тому сподобалося в їхній новій країні.

Історія Пріштіни

Перші сліди перебування людини біля сучасної Приштини датуються палеолітом. Тут було знайдено стоянки різних племен. У IV столітті до нашої ери місцеві племена, що об’єдналися, заснували в цьому регіоні Дарданське королівство, яке пізніше завоювали римляни. Вони збудували в цій місцевості місто Ульпіана, яке мало статус одного з найважливіших римських поселень на Балканах.
У середні віки з’явилися перші згадки міста з назвою Пріштіна. На той момент він уже став важливим населеним пунктом Сербії, в якому активно розвивалися торгівля та гірничодобувна галузь.

Читайте також:  Путівник Андорра-ла-Вельє

Наприкінці XIV століття з’явилася перша мечеть. У місті часто проводилися ярмарки, де продавали популярну в окрузі козячу вовну, шкіру та порох.

Після завоювання країни османами правити в місті стали турки. Під час Першої Балканської війни 1912 року серби ненадовго відвоювали Пріштіну, але незабаром її анексувала Болгарія. Після закінчення війни місто знову перейшло під сербське управління.

Наприкінці 90-х Пріштіна опинилася у центрі балканського конфлікту. Місто було сильно пошкоджене військовими діями. З нього вигнали практично всіх сербів та неалбанців.

Через дев’ять років Пріштіна стала столицею частково визнаної Республіки Косово.

Сьогодні місто є найважливішим транспортним вузлом у республіці. Тут розташований найбільший аеропорт країни, проходять важливі автомагістралі, що сполучають місто з Албанією та Македонією. Через вигідне розташування місто вважається найважливішим економічним, політичним та торговим центром Косово.

Найкращий час для поїздки в Пріштіну

Звичайно, найкраще приїжджати до Пріштіни влітку, хоча це й не обов’язково. Адже взимку тут гарна сонячна погода. Літо може бути досить спекотним, але не виснажує. У цей час року стовпчик термометра в середньому вказує +25-28 С. В іншому погода приємно тішить. До речі, весна тут рання. У березні, коли в інших широтах все ще морози, у Приштині вже починають розпускатися квіти, а сонце припікає так, що можна ходити у легкому одязі.

Корисні нотатки

Приштинські косовари досить лояльні, але при цьому не варто забувати, що більшість із них є мусульманами. Жінкам не варто одягатися зухвало, і намагайтеся менше вживати алкоголь.

Краще не фотографувати озброєних натовських солдатів та їх спорядження. Можна нарватися на неприємності.

Обережно висловлюйте свої політичні та релігійні переконання – пам’ять про війну ще жива.

Читайте також:  Путівник по Алупці

Що потрібно зробити туристу в Приштині

Прогулятися пішохідною вулицею Пріштіни, яка носить ім’я матері Терези. Тут багато кафе, ресторанів та магазинів. Місцеві жителі дуже поважають і вшановують пам’ять відомої у всьому світі черниці. Тож у центрі міста на її честь збудовано ще й великий гарний храм. З оглядового майданчика його високої дзвіниці відкривається чудовий краєвид на місто.

Здійснити екскурсію храмами Пріштіни. Здебільшого це мусульманські релігійні споруди, оскільки християнські церкви майже всі було зруйновано. Головна мечеть Пріштіни носить ім’я Султана аль-Фатіха. Вона була побудована далекого 1461 року. Це Імператорська мечеть, будівлю якої оголосили національною пам’яткою ще до проголошення незалежності Косова. А також — одне з небагатьох місць Пріштіни, які мають архітектурну цінність.

Пройтися до будівлі Національної бібліотеки Косово. Вона є одним із символів та візитною карткою Пріштини. Унікальність будови – у його дуже незвичайній архітектурі. Виглядає футуристично і досить дивно. Вся будівля начебто укладена в металеву клітку і складається з окремих кластерів. Над ними зведено 99 скляних куполів, що символізують, за задумом архітектора, звивини мозку.
Ознайомитись ближче з місцевим населення. Ідеальним місцем для цього стане Приштинський ринок, де колорит та національні особливості представлені у всій своїй красі. Може, тут і не вдасться знайти потрібний товар, але море вражень точно буде забезпечене.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я