Млявий попит, зростання витрат: тиск у промисловості спецій залишається високим. У Мумбаї обговорюють шляхи виходу із кризи. Один із них – високі вимоги з боку ЄС.
Пряна промисловість обговорює шляхи виходу із кризи
Пряна промисловість обговорює шляхи виходу: Ці вихідні в Мумбаї збираються всі, хто має відношення до світу спецій, Міністерство закордонних справ Індонезії, та регулюючі органи США, та індійська пакувальна промисловість. У галузі, яка постачає свої порошки та насіння по всьому світу, проходячи через клубок специфікацій з якості та екологічності, існує велика потреба у координації.
Але після війни в Україні галузь була зайнята й іншими проблемами. Витрати на добрива та фрахт часом просто вибухали. Аналогічна ситуація склалася із сировиною та упаковкою, на що скаржилася торгова асоціація виробників спецій у Німеччині.
Ослаблення споживчих настроїв, економічний спад у США та Європі, війна в Україні – галузь відчуває на собі наслідки всього цього, каже Сарада де Сільва, колишній голова Ради зі спецій Шрі-Ланки. Сам де Сільва є одним із найбільших експортерів спецій у Шрі-Ланці. На додаток до основних криз, за його словами, ЄС підвищив свої стандарти для органічних спецій, що ускладнює їхнє дотримання експортерами.. Незвичайна посуха вплинула виробництво. Список проблем довгий. Де Сільва виступить на Конгресі спецій у Мумбаї з доповіддю про органічне виробництво та про те, як виробники можуть відповідати високим стандартам покупців.
Асоціація: слабкий попит – привід для занепокоєння
Одним із таких покупців є німецька індустрія спецій. Крім Китаю та Мадагаскару, вона імпортує різнокольорові порошки в основному з В’єтнаму, Бразилії, Індонезії та Індії. Минулого року більше половини обсягу імпорту припало на імбир, перець та паприку. До речі, витрати на ланцюжок поставок, що зросли, не знайшли виходу на полицях німецьких супермаркетів: Інфляція на спеції в Німеччині була набагато слабшою, ніж на інші продукти харчування. У серпні річний показник досі становив добрих 5%.
«Звичайно, ситуація – як і скрізь у харчовій промисловості – вже не така напружена, як на початку року», – каже представниця асоціації виробників спецій. Вартість контейнерів із-за кордону знову знизилася. Тим часом асоціація стурбована слабким попитом. Обсяг імпорту спецій у 2022 році впав уперше за десять років.
Настрої споживачів затьмарюються
Тому є багато причин. За часів пандемії галузь отримувала вигоду з тенденції готувати будинки, коли ресторани були закриті, а далекі країни залишалися недоступними. Нині ця тенденція згасає. З іншого боку, за умов інфляції знижуються споживчі настрої, що особливо помітно з прикладу продажів органічних спецій. «У секторі спецій люди вважають за краще купувати дешевші товари»– кажуть у торговій асоціації.
Споживачам у цій країні важко зрозуміти, наскільки раціонально були виготовлені спеції. Такі маркування, як Fairtrade чи organic, можуть бути приблизним орієнтиром. Опитування показали, що, за словами Юліуса Венцига, особливо продукти з обома маркуваннями виробляються екологічно раціонально. Венциг займається дослідженням ланцюжків постачання спецій в Університеті Віттен/Хердек. “Однак, як і у випадку з органічним сектором, попит на такі спеції останнім часом знизився”. Це знижує стимули виробників до сталого вирощування спецій.
Оскільки ланцюжки створення вартості зазвичай починаються в країнах, що розвиваються, вони особливо вразливі для порушень у плані стійкості, як попереджає Венциг. «Як і у випадку з какао, це критично важлива сировина, до якої необхідно придивлятися», – каже він. Це стосується як прав людини, так і охорони навколишнього природного середовища».
Ймовірно, зрештою дрібні фермери будуть відчувати на собі всі труднощі цієї галузі, як вважає Фелікс Гіс із компанії «Ель Пуенте», яка торгує за системою Fairtrade. «Зрештою, зростаючі витрати, ймовірно, будуть перекладені на найслабшу ланку». В основному це дрібні фермери, які не об’єднані у великі кооперативи, каже Ґіс.
«Тому для торговців та виробників ще важливіше вступати у довгострокові та справедливі партнерські відносини. Тоді обидві сторони благополучно переживуть кризу».