Незважаючи на те, що різноманітне харчування дуже важливе для підтримки безперебійної роботи імунної системи, деякі продукти можуть швидше нашкодити їй, ніж допомогти. Більше того, вони, напевно, є частиною вашого раціону.
Щоб імунітет був міцним, недостатньо просто пити вітаміни. Неправильне харчування може непомітно звести нанівець весь результат від прийому найефективніших харчових добавок та нутрієнтних комплексів.
Ковбаса та сосиски
У м’ясних продуктах, які лежать на полицях більшості супермаркетів, м’ясо займає лише половину складу, зазначеного на етикетці. Друга половина – це крохмаль, сухе молоко, глюкозний сироп, підсилювачі смаку, стабілізатори, барвники та жир у вигляді білих вкраплень сала. Жир та виробничі добавки небезпечні для імунітету тим, що створюють підвищене навантаження на судинну систему селезінки. Вона видаляє з кровотоку потенційно небезпечні чужорідні частинки та виробляє антитіла. Жири та добавки сприяють закупорці судин цього життєво важливого органу.
Соуси
Покупний сирний соус, тар-тар, тисяча островів і майонез – рекордсмени за вмістом шкідливих жирів. У свою чергу, барбекю, каррі, гострі та кисло-солодкі соуси агресивно впливають на слизову оболонку кишечника і можуть травмувати її. Саме в кишечнику мешкають корисні бактерії, що знищують хвороботворні мікроорганізми, які потрапляють до організму з їжею. Вони також синтезують вітаміни групи B та забезпечують засвоєння вітаміну D, який регулює роботу імунних клітин крові.
Мабуть, найнешкідливіший додаток до страв — песто та гуакамоле. Ці, на перший погляд, екзотичні соуси можна приготувати самостійно з натуральних продуктів і з потрібними вам пропорціями спецій.
Кава
Напружена та термінова робота, незбалансований режим сну, короткий світловий день – і ось кава стає нашим постійним супутником протягом усього дня, а не лише вранці. Але при вживанні натще він сильно дратує слизову оболонку, діючи приблизно так само, як гострі соуси. Тому в перерві на роботі краще не просто випити філіжанку кави, а заїсти її яблуком або овочевим салатом. До того ж, у великих кількостях кава може викликати порушення сну, дефіцит якого негативно позначається на стані імунної системи.
При цьому шкідлива не кава як така, а її активна речовина — кофеїн. Тому, якщо ви хочете зберегти імунітет, намагайтеся уникати інших продуктів з його вмістом, особливо молочного шоколаду і кока-коли.
Сухі сніданки
Сніданки та обіди швидкого приготування часто «рятують» нас, коли немає часу чи бажання готувати. Але у складі сухих супів — крохмаль, емульгатори та підсилювачі смаку, у нібито здорових мюслі — пальмова олія та глюкозний сироп, а локшина швидкого приготування небезпечна своїми приправами. Всі ці токсини створюють підвищене навантаження на селезінку і всю лімфатичну систему – центр вироблення лейкоцитів і фільтр, через який кров не можуть потрапити віруси.
Цукор
Про шкоду надмірного споживання цукру дієтологи та нутриціологи твердять постійно. На імунітет він також впливає не безпосередньо, а через систему травлення. Він знижує вироблення білка, необхідного для розмноження корисних бактерій, і працює як каталізатор для запалень всіх видів – з цим особливо добре знайомі ті, хто після пари шматочків шоколадки обличчя «розквітає» буквально наступного дня. Зрештою, він вимиває з організму кальцій і перешкоджає розмноженню корисних бактерій у кишечнику. Так що замість «здорових» йогуртів із фруктовими наповнювачами для імунітету набагато кориснішим виявиться натуральний йогурт, в який ви самі додасте фрукти та ягоди.
.