ООН стурбована зростанням насильства в Гаїті

84

Населення Гаїті не знаходить спокою – у боротьбі за територію злочинні угруповання тероризують нові і нові громади в Порт-о-Пренсі та його околицях. «Живий жах», – каже Фолькер Тюрк із ООН.

ООН стурбована зростанням насильства в Гаїті

Члени банди створили «атмосферу терору» в долині Артібоніт на Гаїті з жовтня, застреливши щонайменше 69 людей, згідно з даними ООН. Представництво ООН на Гаїті вчора висловило стурбованість жорстокістю зростаючого насильства банди Baz Gran Grif (приблизно: Великий кіготь) проти населення.

Це включає вбивства, зґвалтування, викрадення, здирства та руйнування в чотирьох громадах, розташованих приблизно за 100 кілометрів на північ від столиці Порт-о-Пренс. Організація Об’єднаних Націй була стривожена швидкістю, з якою банда поширювала свою діяльність нові райони.

Насильство також відбувається поза столицею

Протягом багатьох років країна Карибського басейну страждає від насильства з боку злочинних угруповань, деякі з яких є близькими до політичних діячів. Нещодавно ситуація погіршилася настільки, що тимчасовий уряд, який перебуває при владі після вбивства президента Жовенеля Мойсе у липні 2021 року, звернувся за допомогою до збройних міжнародних сил – але цього поки що не сталося.

За оцінками, на Гаїті діє близько 200 злочинних угруповань, які контролюють близько 60 відсотків Порт-о-Пренса. Хоча більшість злочинів досі відбувалася у столиці, хвиля насильства зараз дедалі більше поширюється на райони за межами Порт-о-Пренса.

Вбивства та масові зґвалтування

Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк 10 лютого після закінчення візиту на Гаїті заявив, що ситуація там не отримує тієї термінової уваги, на яку вона заслуговує. Австрієць представив доповідь, в якій документально зафіксовано 263 вбивства та 57 масових згвалтувань лише в одній частині величезних нетрів Сіте-Солей поблизу Порт-о-Пренса у другій половині минулого року.

Читайте також:  Метью Перрі страждав від багатьох проблем в особистому житті

За словами Тюрка, люди зазнавали переслідувань та терору протягом кількох місяців, і держава не могла зупинити це. “Це можна описати тільки як живий кошмар”.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я