Німеччина хоче викупити у Швейцарії танки Leopard

48

Бундесверу не вистачає бойових танків. Як швидко ліквідувати прогалини? У центрі уваги також є нейтральна Швейцарія. Там скептична реакція.

 

Німеччина хоче викупити у Швейцарії танки Leopard

Німеччина хоче заповнити нестачу матеріальних коштів у бундесвері, викупивши у Швейцарії основні бойові танки Leopard 2. Прохання про продаж було викладено у листі, підтвердив сьогодні представник міністерства оборони у Берліні. «Здебільшого в ньому йдеться про те, що ми були б раді, якби Швейцарія подумала про продаж запасів зі списаного швейцарського парку», – сказав він. Спочатку про це повідомила швейцарська газета “Блик”.

Відповідний запит було направлено до Міністерства оборони у Берні, що підтвердив у п’ятницю його речник Ренато Кальберматтен. Міністерство оборони Швейцарії не повідомило скільки танків хоче купити Німеччина. За контрактом можна виключити, що танки зі Швейцарії згодом передадуть Україні, сказав представник міністерства оборони Німеччини у відповідь на запитання. Як повідомляється, мета полягає в тому, щоб модернізувати їх силами німецької оборонної промисловості або використовувати вузли як запасні частини.

134 танки Leopard 2 знаходяться на озброєнні, 96 виведено з експлуатації

Швейцарія має в своєму розпорядженні 230 танків Leopard 2, з яких 134 знаходяться на озброєнні, а 96 виведені з експлуатації. Однак вони не є “виведеними з експлуатації”, як сказав Кальберматтен. Згідно з швейцарським законодавством, продавати можна лише виведені з експлуатації матеріали. Рішення про те, чи матеріал виведений з експлуатації, приймає парламент.

Наразі парламент перебуває на весняній сесії. Немає впевненості, що рішення буде ухвалено найближчим часом. Постачання зброї в Україну у зв’язку з агресивною війною Росії проти цієї країни наразі є предметом гострих дебатів. Посилаючись на свій нейтралітет, Швейцарія заборонила Німеччині та іншим країнам надсилати Україні швейцарські боєприпаси. Питання, чи слід це змінити і яким чином, є спірним.

Читайте також:  Війна в Україні 19 грудня

“З точки зору армії, в принципі, можна було б, за вирахуванням вимог щодо повного оснащення шести механізованих батальйонів, обійтися обмеженою кількістю бойових танків”, – сказали в міністерстві. Необхідною умовою є виведення їх із експлуатації парламентом».

Рада держав скептично ставиться до повернення

У меншій палаті парламенту, Державній раді, до такої угоди зі швейцарськими танками “Леопард” ставляться скептично. На початку лютого Комітет з безпекової політики проголосував 8 голосами проти 2 проти парламентської ініціативи вивести з експлуатації до 30 з 96 списаних танків «Panzer 87 Leopard» швейцарської армії і повернути їх Німеччині. Противники заявили, що танки необхідні як стратегічний резерв і склад запасних частин, про що комісія оголосила 3 ​​лютого.

За словами Вернера Зальцмана, голови комітету з безпекової політики в Державній раді, шанси на те, що швейцарський парламент схвалить цю угоду, невеликі. “У нього немає жодних шансів, я переконаний у цьому майже на 100 відсотків”, – сказав dpa правий політик SVP. «По-перше, ми маємо тримати нашу армію в стані оборони, а по-друге: це буде кільцева угода, ми не можемо цього зробити через право нейтралітету Швейцарії». Під кільцевою угодою мається на увазі, що танки зі Швейцарії замінюють танки, що постачаються стороні, яка бере участь у війні, Україні.

Апеляція до нейтралітету

Зальцманн зазначив, що у Швейцарії зараз рік виборів. “Для виборців SVP нейтралітет є дуже важливим питанням”, – сказав він. «Будь-яке послаблення розглядається як одностороння допомога Україні – згідно із законом про нейтралітет цього робити не можна». Звісно, ​​війна Росії проти України суперечить міжнародному праву, наголосив він. Це також визначено Генеральною Асамблеєю ООН. Однак, за його словами, існує вимога рівного ставлення до всіх сторін, які залучені до конфліктів. “Ви не можете скасувати це рішення ООН”.

Читайте також:  Російські війська завдали удару по Оріхову: є загиблі

З тих самих причин Зальцман не бачить шансів на те, що швейцарський парламент усуне перешкоди для передачі Україні швейцарських танкових боєприпасів. Заборона подальші поставки міститься у договорах купівлі-продажу. Німеччина та інші країни досі марно просили зробити винятки.

Проте пом’якшення швейцарської позиції обговорюється дуже гостро, особливо оскільки збройова промисловість прагне вперед. Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер (СвДП) заявив, що у зв’язку з подібними відмови закупівлям у майбутньому доведеться двічі подумати про те, де вони купують боєприпаси. Експерт із озброєнь Маттіас Цоллер із Swissmem, торгової асоціації швейцарської механічної, електричної та металевої промисловості, сказав мовній компанії SRF: «Нинішнє законодавство позбавляє збройову промисловість засобів для існування… Ви можете або виробляти продукцію за кордоном, або в середньостроковій перспективі».

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я