“Ніколи не виливайте в унітаз або раковину”: латвійський фахівець ділиться способом, як правильно утилізувати олію

135

При приготуванні неминуче залишається олія. Куди його діти та як правильно утилізувати? Алісі Звайгзне, керівник комунікаційних проектів Eco Baltia Vide, програмі Латвійського телебачення Vides fakti розповіла, що його в жодному разі не можна викидати його разом із побутовими відходами.

«Олія не варто виливати, бо вона змішається з усім і, швидше за все, десь виллється. Незважаючи на те, що масло по суті є біологічним продуктом, його не можна виливати в контейнер, призначений для відходів, що біорозкладаються. Хоча якщо це масло або жир, які після приготування тверднуть при кімнатній температурі, їх можна викидати з органічними відходами», — пояснила Алісі Звайгзне.

Ті, хто має компост, можуть вилити масло туди. Проте консультант з компостування komposts.lv Зане Гайліті не рекомендує додавати залишки жирної їжі та масляні жири до компосту з дощових черв’яків, пише rus.lsm.lv.

«Існують різні види компостів. Так, можна заперечити, що тварини містять жир і розкладаються у природі. Або ж олійні рослини, наприклад, соняшники наприкінці сезону в якийсь момент згнивають. У той же час жирні продукти в компості, ймовірно, приваблять небажаних відвідувачів, яких зазвичай бояться.

По-друге, коли ми компостуємо, ми фактично імітуємо природні процеси розкладання, що відбуваються за участю кисню. А ці жирні частинки, простіше кажучи, заповнять порожнечу в компості там, де має бути повітря. Таким чином, ми задушимо наш компост», — зазначила Гайліте.

Внаслідок цього компост може почати виділяти неприємний запах. «Кислородолюбним бактеріям, грибам та різним макроорганізмам (найвідоміші з них — дощові черв’яки) буде складніше вижити в цьому компості та виконувати свою основну роботу, а саме поглинати інші компоненти», — наголосила Гайліте.

Звичайно, півсклянки олії або невелика кількість жирних залишків їжі не знищать компост миттєво. Але, викидаючи, їх обов’язково треба закопати, а не просто кинути зверху, бо інакше вони приваблять гризунів.

Читайте також:  На сон прийдешній: що з'їсти, щоб краще спати

Враховуючи, що масло не можна утилізувати разом з побутовими відходами або матеріалом, що компостується, часто його зливають в каналізацію. Але й цього робити не слід!

«Олія не можна виливати ні в унітаз, ні в раковину, оскільки масло твердне при контакті з холодною водою. Так само, як і інші жирні речовини, що викликають засмічення, це може спричинити блокування. У труби потрапляють побутові відходи, такі як ліки, олія чи волосся, які утилізуються неналежним чином, засмічуючи труби. Вони [отходы] реагують одна з одною, і хімічні реакції не завжди передбачувані», — пояснила Уна Греневиця з Rіgas namu pārvaldnieks.

Такі засмічення можуть викликати сантехніка або навіть заміну труб або стояків. Виникає питання — як позбутися олії, не завдаючи шкоди інфраструктурі та навколишньому середовищу?


Насамперед потрібно спробувати зменшити кількість олії, наприклад, протерши сковороду серветкою. Якщо олії залишилося багато, її слід перелити в банку і, щільно закривши, викинути в контейнер із побутовими відходами.

Слід пам’ятати, що банку з олією та жиром не можна кидати у контейнер зі скляною тарою.

«Завжди є ризик, що банк або пластиковий пакет пошкодяться. Якщо ми говоримо про екологічність, я сказав би, що краще викинути [масло] у контейнер для побутових відходів у якомусь пластику, який не підлягає переробці. Тому що скло — це матеріал, який можна використовувати нескінченно, тому скло краще викидати у сортувальний контейнер», — наголосила Звайгзне.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я