Нікарагуа депортує політичних ув’язнених у США

34

Авторитарний уряд Нікарагуа депортував до США 222 ув’язнених, які, на думку правозахисників, перебували у в’язниці з політичних причин. Серед них – політики, священики та студентські лідери, практично всі з яких вважаються противниками президента Даніеля Ортеги.

Уряд США вітав визволення. Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що цей крок дозволить продовжити діалог між США та центральноамериканською країною. США сприяли безпечному транспортуванню звільнених ув’язнених з Нікарагуа до Вашингтона.

Санкції за підрив демократії

Судові органи країни оголосили про звільнення лише тоді, коли колишні ув’язнені вже перебували у літаку. «Їх відправили до Вашингтона приватним рейсом», – сказала Берта Валле, дружина колишнього кандидата у президенти Фелікса Марадіагі, який також був звільнений із в’язниці. Водночас, парламент Нікарагуа вчора схвалив конституційну реформу, яка передбачає позбавлення депортованих громадянства Нікарагуа.

Звільнення «несправедливо ув’язнених» стало результатом цілеспрямованої американської дипломатії та «конструктивним» внеском у вирішення проблеми порушень прав людини у Нікарагуа, пояснив Блінкен. Через ерозію демократії при Ортезі США та Європейський Союз кілька разів запроваджували санкції проти керівництва країни та родичів президента.

Ортега реагує у телевізійній мові

Офіційний список імен звільнених включав колишнього кандидата в президенти Крістіану Чаморро, дочку колишнього глави держави Віолети Барріос де Чаморро, та студентського лідера Лестера Алемана.

Виступаючи на телебаченні вчора ввечері, Ортега заявив, що жодних переговорів з урядом США не було. Він також не очікував нічого замість цього. Його уряд з власної ініціативи зв’язався з посольством США до Манагуа, щоб запропонувати виїзд ув’язнених. Згодом деталі узгодили з урядом США.

Антиурядовий єпископ Роландо Альварес не полетів до Вашингтона. Спочатку він був у списку, сказав Ортега. Однак він не хотів сідати в літак, не поговоривши заздалегідь з іншими нікарагуанськими єпископами.

Читайте також:  Найманці вже на півдорозі до Москви

Близько 250 політичних в’язнів

Нова технологія була сприйнята в Нікарагуа зі змішаними почуттями. Правозахисні організації вітали звільнення, але засудили депортацію та експатріацію. 80-річний нікарагуанський письменник Серхіо Рамірес написав у Twitter: «Сьогодні великий день для боротьби Нікарагуа за волю». Колишні ув’язнені вирушили у вигнання, але вони також вирушили на волю. Рамірес також залишив країну 2021 року і не повернувся, бо там йому загрожували ув’язнення.

За даними опозиції, на сьогоднішній день у Нікарагуа налічується близько 250 політичних в’язнів. Останнім часом уряд Ортеги вживає все більш жорстких заходів проти своїх критиків, а демократичні інститути та громадянські права вже підірвані. Під час протестів проти уряду у 2018 році було вбито понад 350 осіб. Перед своїм неоднозначним переобранням у 2021 році Ортега заарештував сімох кандидатів-суперників. Наразі всі вони депортовані до США.

Страх перед репресіями та арештами

В останні роки тисячі критиків уряду залишили цю центральноамериканську країну, часто побоюючись репресій чи навіть арешту. Багато хто з них переїхав до США. Окрім відсутності політичних свобод, бідність і стихійні лиха витіснили багатьох людей із найбільшої за площею країни Центральної Америки, в якій проживає близько 6,7 мільйонів людей.

Колишній революціонер-сандиніст Ортега вперше прийшов до влади після падіння диктатора Анастасіо Сомоси у 1979 році. Спочатку він належав до правлячої хунти, потім став президентом, але у 1990 році був зміщений зі своєї посади. Він повернувся на пост глави держави та уряду у 2007 році. Пізніше обмеження на президентський термін було скасовано конституційною реформою. Дружина Ортеги Росаріо Мурільйо обіймає посаду віце-президента з 2017 року.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я