Незважаючи на те, що присутні суперечки цвілі відіграють важливу роль в екології землі, оскільки цвіль забезпечує розпад органічних компонентів відмерлих рослин у навколишньому середовищі, вона може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям людини. Якщо суперечки плісняви поселяться у небажаних місцях, у людини можуть виникнути різні проблеми зі здоров’ям – алергічні прояви, напади астми, загострення хронічних захворювань та інші серйозні проблеми зі здоров’ям. Які симптоми можуть спостерігатися при контакті з пліснявою, і як уникнути появи або зменшити кількість плісняви у навколишньому середовищі, розповідає сертифікований фармацевт аптечної мережі Apotheka Маріте Шукеле.
Цвіль утворюють мікроскопічні гриби, міцелій яких майже безбарвний, і в початковій фазі практично непомітний. Цвіль розмножується спорами, які настільки малі (0,001-0,1 міліметра) і легкі, що вони переносяться повітрям вітром. Людина може легко занести цвіль із зовнішнього середовища до приміщення з взуттям та одягом, навіть не підозрюючи про це, тому можна сказати, що суперечки цвілі є скрізь у більшій чи меншій кількості. Особливо сприятливими умовами для процесу розмноження спор є тепло, вологість (60% і більше), темне і багате на поживні речовини середовище, коли пліснява стає помітною, утворюючи на поверхнях і предметах сірі, а іноді і білі, коричневі або зеленуваті плями. Цвіль може рости на різних поверхнях – на дереві, папері, гіпсокартоні, пластиці і навіть на цементі та бетоні. Основним джерелом живлення для цвілі є різні види органічних сполук, що містяться у волоссі, нігтях, шкірі, частинках їжі, парах, бруді та пилу.
Симптоми, що свідчать про негативний вплив цвілі на здоров’я
При розмноженні плісняви вивільняються леткі органічні сполуки та бета (грибкові) глюкани. Летючі органічні сполуки (спирти, кетони, органічні кислоти та ін.) створюють специфічний запах плісняви, вдихання якого може спричинити подразнення та запалення дихальних шляхів. Суперечки та міцелій грибків плісняви є величезним джерелом алергенів, до яких найбільш чутливими групами населення є: немовлята, діти раннього віку, вагітні жінки, люди похилого віку, хворі на хіміотерапію, хворі на ВІЛ, люди з алергією, шкірними та респіраторними захворюваннями та порушеннями імунної системи.
“У людей, чутливих до цвілі, можуть розвинутися подразнення або набряк слизової оболонки носа, з’явитися сухий або продуктивний кашель (при кашлі виділяється мокротиння), а також шкірні висипання. У людей також може виникнути відчуття печіння шкіри, почервоніння очей, які також можуть сльозитися. “Цвіль може викликати і серйозніші проблеми зі здоров’ям – вона також може спровокувати напади астми. З іншого боку, люди з хронічними захворюваннями або з ослабленим імунітетом частіше можуть хворіти на інфекційні захворювання”, – каже фармацевт Apotheka Маріте Шукеле.
Викликані цвіллю захворювання та алергію лікувати нелегко, бо доти, доки є контакт із цвіллю, хвороба існуватиме. “Якщо пліснява в будинку неможливо знищити, на жаль, найчастіше єдиним виходом є зміна місця проживання”, – додає фармацевт Apotheka Маріте Шукеле.
Токсичні речовини, що виділяються пліснявою, та їх небезпека для здоров’я
Гриби цвілі також виділяють потенційно токсичні речовини, які можуть становити дуже серйозну загрозу здоров’ю людини:
- Тривалий контакт із пліснявою сприяє розвитку ревматичних захворювань, спричинених ендотоксинами.
- Хоча вплив мікотоксинів не загрожує життю людини, він викликає ряд неприємних проблем зі здоров’ям: головний біль, запаморочення, труднощі з концентрацією уваги, слабкість, сонливість, нудоту і втрату апетиту. Також може бути сухий кашель, алергічний нежить і подразнення та набряк слизової оболонки носа. Ці симптоми зазвичай зменшуються або зникають, якщо усувається контакт із пліснявою.
- Особливу небезпеку становить афлатоксин, який може спричинити ураження печінки та нирок, сприяти розвитку різних пухлин та послабити захисні сили.
Найчастіше спричинені пліснявою порушення здоров’я спостерігаються безпосередньо в робочому середовищі, особливо у тих, хто працює в сільському господарстві, адже ідеальні умови для розвитку плісняви - у зерні, сіні та сільськогосподарських спорудах. До групи ризику також входять будівельники, особливо ті, хто займається реконструкцією старих будівель. , та працівники, які обслуговують системи вентиляції”, – каже фармацевт Apotheka Маріте Шукеле.
Профілактичні заходи, або як уникнути чи зменшити вплив цвілі на здоров’я
Особливу увагу слід приділити продуктам харчування. У жодному разі не можна їсти продукти з пліснявою, навіть якщо шар цвілі знятий або зрізаний, оскільки найстрашніше зло ховається під пліснявою. Чим вище вологість харчового продукту, тим небезпечніший вплив плісняви. При попаданні на вологу поверхню пліснява “випускає” крихітні, невидимі нитки – міцелій, і в міру розмноження він виділяє ефірні олії, мінерали та токсини у всьому продукті. Найбільш небезпечними продуктами, ураженими пліснявою, вважаються м’ясо, горіхи та молочні продукти.
“На жаль, наявність отруйних речовин у продуктах не можна запобігти або зменшити навіть шляхом нагрівання, тому, якщо продукт уражений пліснявою, він не придатний до вживання, і без жалості має бути викинутий. Щоб знизити ризики утворення плісняви, необхідно правильно зберігати харчові продукти та дотримуватися правила гігієни. Якщо банку відкрито, її слід тримати у прохолодному місці, а вміст слід брати тільки чистою ложкою, щоб запобігти попаданню мікроорганізмів. Велику увагу слід приділити також чистоті холодильника та хлібниці”, – радить фармацевт Apotheka Маріті Шукеле.
Рекомендовані профілактичні заходи для зниження ризиків утворення або розмноження плісняви, а також її негативного впливу на здоров’я:
- Виконати якісну теплоізоляцію приміщень.
- Зменшити рівень вологості у приміщенні до 30-50%.
- Виконувати регулярне прибирання приміщень.
- Забезпечити регулярне провітрювання приміщень, особливо на кухні та у ванній кімнаті, де рівень вологості зазвичай підвищений.
- При приготуванні їжі рекомендується використовувати кришки на каструлях і сковорідках, а також використовувати витяжку, щоб у повітря потрапляло менше харчових парів.
- Меблі бажано розташовувати на відстані від стін, щоб забезпечити циркуляцію повітря.
- Невеликі ділянки, уражені пліснявою, можна очистити оцтом, 70% спиртом етиловим або перекисом водню. Для обробки великих площ слід залучати фахівців.
- Рекомендується позбутися уражених пліснявою предметів (їди, ковів, книг, горщиків квітів, одягу та ін. предметів).
- Якщо пліснява оселилася в квітковому горщику, бажано пересадити рослину, взявши інший квітковий горщик, а також замінити весь ґрунт. При пересадці рослини необхідно забезпечити хороший дренаж у горщику квітки. Покласти на отвір камінь або грудку глини, потім засипати гравієм, потім можна засипати і землю. Уникнути цвілі можна, дотримуючись дбайливого поливу – краще частіше поливати меншою кількістю води, ніж нечасто і рясно. Ґрунт у квітковому горщику потрібно час від часу розпушувати.
“Якщо симптоми свідчать про алергію після контакту з пліснявою (сльозяться очі, нежить або закладений ніс), можна приймати антигістамінні препарати, що зменшують симптоми алергії. Ніс можна промивати аерозолями, що містять морську воду. Входячи в приміщення з підвищеним рівнем вологості і можливою хворим на астму завжди потрібно мати під рукою рятувальний інгалятор, щоб у разі необхідності купувати раптовий напад астми У свою чергу, для зменшення різних шкірних подразнень можна використовувати мазі, що містять декспантенол, або антигістамінний гель. фармацевтом”, – радить фармацевт Apotheka Маріті Шукеле.
.