М’ясо при діабеті – яке можна вживати, а яке не рекомендується?

1794
мясо

Хоча сама по собі наявність діабету не вимагає відмови від м’яса (воно не впливає на рівень цукру в крові) – проблему несе надмірна кількість насичених жирів, що погіршують параметри здоров’я. Плюс перероблені види м’яса містить надмірну кількість солі.

Часто вважається, що наявність діабету має на увазі обмеження на вживання м’яса – принаймні деяких видів м’ясних продуктів. Ця рекомендація може спантеличити – оскільки в м’ясі немає вуглеводів і воно не може впливати на рівень цукру в крові.

Справді, думка заснована на статистичних дослідженнях, згідно з якими люди, які вживають м’ясо, мають більш високий ризик розвитку цукрового діабету 2 типу. Але чи потрібна відмова від м’ясного в харчуванні за наявності захворювання — і які види все-таки можна їсти?

Чи можна м’ясо при діабеті?

Щоб відповісти на запитання про те, чи дозволено м’ясо при цукровому діабеті, спочатку необхідно визначитися з тим, що саме вважається м’ясом. Багато людей мають на увазі під цим словом не тільки свіже м’ясо — а й різні м’ясні продукти (сосиски, ковбаси, шинку тощо).

мясо

Важливо розуміти, що вживання перероблених м’ясних продуктів не рекомендується Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я — як один із ключових факторів, несумісних із правильним харчуванням як для здорових людей, так і за наявності діабету.

Причина – інгредієнти (надлишок солі, насичених жирів, можлива наявність консервантів) та методика виготовлення подібних продуктів. Фактично, у процесі нагрівання до високих температур у м’ясі швидше утворюються трансжири, особливо при копченні.

Трансжири – що це?

Нагрівання молекул тваринних жирів до високих температур провокує зміну їхньої фізичної структури — зберігаючи хімічну формулу, молекули можуть видозмінювати форму. В результаті утворюються транс ізомери жирних кислот – або, скорочено, трансжири.

Читайте також:  Різке зниження цукру в крові (гіпоглікемія) – як реагувати і що робити?

Хоча цей процес зустрічається і в звичайних умовах (наприклад, при обсмажуванні на сковороді) — промислова обробка м’ясних продуктів здатна спричинити істотне збільшення трансжирів у складі.

Вживання трансжирів пов’язане з ризиками для здоров’я, а їх максимальна кількість у складі чітко регулюється нормативами харчової продукції.

Вміст жиру у м’ясі

Хоча більшість видів ковбас і сосисок зовсім не виглядають високожировими продуктами — близько 30-40% їхнього складу може припадати на насичені жири. Для порівняння, нежирна яловичина пісна містить близько 8-10% жиру, куряча грудка – не більше 3-5%.

мясо

При цьому дослідження підтверджують зв’язок між вживанням насичених жирів і вищим ризиком розвитку різних хвороб — починаючи від серцево-судинних порушень, закінчуючи діабетом.

По суті, високий вміст насичених жирів є ключовою причиною, яка накладає заборону на вживання м’яса та м’ясних продуктів при цукровому діабеті.

Чи шкідливий жир?

Однозначно відповісти на питання про шкоду жиру неможливо — хоча надлишок насичених тваринних жирів тісно пов’язаний із ризиками для здоров’я, нестача рослинних жирів також може шкодити.

Зокрема, правильне харчування має на увазі щоденне вживання джерел ненасичених рослинних жирів — починаючи з оливкової та кокосової олії, закінчуючи арахісом та іншими жирними горіхами.

Нагадаємо, що вживання п’яти порцій горіхів на тиждень (кожна порція близько 30 г) знижує ризик розвитку серцево-судинних ускладнень за наявності діабету на 17%.

Що з м’ясного можна вживати?

Отже, основна проблема м’яса при цукровому діабеті (як у правильному харчуванні здорових людей) — надлишок насичених жирів. Перероблені м’ясні продукти, у свою чергу, часто містять надто багато солі, а також можуть містити трансжири (особливо при повторному нагріванні та обсмажуванні ковбаси).

Тобто для підтримки здоров’я краще відмовитися від вживання будь-яких перероблених м’ясних продуктів — а також надмірно жирних видів м’яса. Зазначимо, що обсмажування м’яса на відкритому вогні різко підвищує вміст трансжирів та інших небажаних компонентів.

Читайте також:  Наскільки шкідливим є споживання м'яса для клімату

Яке м’ясо можна за діабету?

Практичні рекомендації дозволених до вживання м’ясних продуктів за наявності цукрового діабету:

  1. Будь-які нежирні види м’яса — наприклад, яловичина пісна (як у цілісному вигляді, так і у вигляді фаршу).
  2. Нежирне куряче м’ясо – бажано, з видаленням шкірки. М’ясо індички також підходить.
  3. М’ясо кролика, качки та інших дрібних тварин зазвичай воно містить вкрай мало жиру.
  4. Деякі субпродукти – насамперед печінка, нирки, серце.

Чи можна смажити м’ясо?

Ще одне важливе додавання – приготування м’яса. Хоча смаження найчастіше забороняється – ця рекомендація будується виключно на використанні надмірної кількості жиру.

Тобто постійно готувати м’ясо на пару зовсім не потрібно. Наприклад, можна обсмажити курячу грудку в ложці оливкової олії на сковороді з антипригарним покриттям або запекти м’ясо в духовці.

Висновок

Хоча сама собою наявність діабету не вимагає відмови від м’яса (воно не впливає на рівень цукру в крові) — проблему несе надмірна кількість насичених жирів, що погіршують параметри здоров’я. Плюс перероблені види м’яса містить надмірну кількість солі.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я