Хоча сама по собі наявність діабету не вимагає відмови від м’яса (воно не впливає на рівень цукру в крові) – проблему несе надмірна кількість насичених жирів, що погіршують параметри здоров’я. Плюс перероблені види м’яса містить надмірну кількість солі.
Часто вважається, що наявність діабету має на увазі обмеження на вживання м’яса – принаймні деяких видів м’ясних продуктів. Ця рекомендація може спантеличити – оскільки в м’ясі немає вуглеводів і воно не може впливати на рівень цукру в крові.
Справді, думка заснована на статистичних дослідженнях, згідно з якими люди, які вживають м’ясо, мають більш високий ризик розвитку цукрового діабету 2 типу. Але чи потрібна відмова від м’ясного в харчуванні за наявності захворювання — і які види все-таки можна їсти?
Чи можна м’ясо при діабеті?
Щоб відповісти на запитання про те, чи дозволено м’ясо при цукровому діабеті, спочатку необхідно визначитися з тим, що саме вважається м’ясом. Багато людей мають на увазі під цим словом не тільки свіже м’ясо — а й різні м’ясні продукти (сосиски, ковбаси, шинку тощо).
Важливо розуміти, що вживання перероблених м’ясних продуктів не рекомендується Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я — як один із ключових факторів, несумісних із правильним харчуванням як для здорових людей, так і за наявності діабету.
Причина – інгредієнти (надлишок солі, насичених жирів, можлива наявність консервантів) та методика виготовлення подібних продуктів. Фактично, у процесі нагрівання до високих температур у м’ясі швидше утворюються трансжири, особливо при копченні.
Трансжири – що це?
Нагрівання молекул тваринних жирів до високих температур провокує зміну їхньої фізичної структури — зберігаючи хімічну формулу, молекули можуть видозмінювати форму. В результаті утворюються транс ізомери жирних кислот – або, скорочено, трансжири.
Хоча цей процес зустрічається і в звичайних умовах (наприклад, при обсмажуванні на сковороді) — промислова обробка м’ясних продуктів здатна спричинити істотне збільшення трансжирів у складі.
Вживання трансжирів пов’язане з ризиками для здоров’я, а їх максимальна кількість у складі чітко регулюється нормативами харчової продукції.
Вміст жиру у м’ясі
Хоча більшість видів ковбас і сосисок зовсім не виглядають високожировими продуктами — близько 30-40% їхнього складу може припадати на насичені жири. Для порівняння, нежирна яловичина пісна містить близько 8-10% жиру, куряча грудка – не більше 3-5%.
При цьому дослідження підтверджують зв’язок між вживанням насичених жирів і вищим ризиком розвитку різних хвороб — починаючи від серцево-судинних порушень, закінчуючи діабетом.
По суті, високий вміст насичених жирів є ключовою причиною, яка накладає заборону на вживання м’яса та м’ясних продуктів при цукровому діабеті.
Чи шкідливий жир?
Однозначно відповісти на питання про шкоду жиру неможливо — хоча надлишок насичених тваринних жирів тісно пов’язаний із ризиками для здоров’я, нестача рослинних жирів також може шкодити.
Зокрема, правильне харчування має на увазі щоденне вживання джерел ненасичених рослинних жирів — починаючи з оливкової та кокосової олії, закінчуючи арахісом та іншими жирними горіхами.
Нагадаємо, що вживання п’яти порцій горіхів на тиждень (кожна порція близько 30 г) знижує ризик розвитку серцево-судинних ускладнень за наявності діабету на 17%.
Що з м’ясного можна вживати?
Отже, основна проблема м’яса при цукровому діабеті (як у правильному харчуванні здорових людей) — надлишок насичених жирів. Перероблені м’ясні продукти, у свою чергу, часто містять надто багато солі, а також можуть містити трансжири (особливо при повторному нагріванні та обсмажуванні ковбаси).
Тобто для підтримки здоров’я краще відмовитися від вживання будь-яких перероблених м’ясних продуктів — а також надмірно жирних видів м’яса. Зазначимо, що обсмажування м’яса на відкритому вогні різко підвищує вміст трансжирів та інших небажаних компонентів.
Яке м’ясо можна за діабету?
Практичні рекомендації дозволених до вживання м’ясних продуктів за наявності цукрового діабету:
- Будь-які нежирні види м’яса — наприклад, яловичина пісна (як у цілісному вигляді, так і у вигляді фаршу).
- Нежирне куряче м’ясо – бажано, з видаленням шкірки. М’ясо індички також підходить.
- М’ясо кролика, качки та інших дрібних тварин зазвичай воно містить вкрай мало жиру.
- Деякі субпродукти – насамперед печінка, нирки, серце.
Чи можна смажити м’ясо?
Ще одне важливе додавання – приготування м’яса. Хоча смаження найчастіше забороняється – ця рекомендація будується виключно на використанні надмірної кількості жиру.
Тобто постійно готувати м’ясо на пару зовсім не потрібно. Наприклад, можна обсмажити курячу грудку в ложці оливкової олії на сковороді з антипригарним покриттям або запекти м’ясо в духовці.
Висновок
Хоча сама собою наявність діабету не вимагає відмови від м’яса (воно не впливає на рівень цукру в крові) — проблему несе надмірна кількість насичених жирів, що погіршують параметри здоров’я. Плюс перероблені види м’яса містить надмірну кількість солі.