Мельник закликає надати Україні винищувачі та військові кораблі

64

Після обіцянки США надати зенітні комплекси Patriot, заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник тепер потребує західних винищувачів та військових кораблів на додаток до танків для оборонної боротьби проти російських агресорів.

Мельник сказав Deutsche Presse-Agentur, що він дуже вдячний США за «нові сміливі кроки». «Але ясно одне: дуже багато табу ще доведеться зруйнувати. Нам потрібні західні танки, винищувачі, військові кораблі, реактивні системи залпового вогню, боєприпаси. Це моє єдине бажання для Немовляти Христа».

США обіцяли поставити системи Patriot президентові України Володимиру Зеленському під час його візиту до Вашингтона незадовго до Різдва. На відміну від цього Україна ще не отримала західні бойові танки, бойові літаки та військові кораблі. У минулому Мельник неодноразово закликав уряд Німеччини розчистити шлях для постачання бойових танків Leopard 2. Канцлер Олаф Шольц (СДПН), однак, відкидає це і вказує, що досі жодна країна не постачала таких систем озброєння.

Німці скептично ставляться до постачання бойових танків

За канцлером стоїть більшість населення Німеччини. Згідно з опитуванням YouGov, проведеним на замовлення агентства dpa, 45% виступають проти постачання німецьких бойових танків в Україну. Тільки 33 відсотки висловилися «за», 22 відсотки не висловилися. Тільки серед виборців «зелених» переважає схвалення постачання бойових танків – і то однозначно: 50 відсотків виступають за, лише 25 відсотків – проти.

Хоч би як скептично німці ставилися до постачання танків, вони дуже хочуть негайних переговорів з Росією. Під час опитування явна більшість – 55 відсотків – висловилася за. З іншого боку, лише 27 відсотків опитаних заявили, що наразі ще не час для мирних переговорів.

Майже кожен третій вважає, що Крим має залишитися в руках Росії.

Україна вважає, що умов для переговорів ще не створено, оскільки Росія продовжує окупувати частини східної та південної України та Кримський півострів. Уряд у Києві вимагає повного виведення російських військ на даний момент.

Читайте також:  Шольц про помірність під час голосування в ООН

Не всі німці це розуміють. П’ятдесят відсотків вважають, що після закінчення війни до складу України має увійти вся її територія до 2014 року. Однак 29 відсотків вважають, що Крим, який був анексований у 2014 році, порушуючи міжнародне право, повинен залишатися в руках Росії. 9% навіть вважають, що крім Криму інші території на сході України, захоплені Росією, також повинні залишатися під російським контролем.

Мельник про можливу відмову від Криму: «Цього ніколи не буде».

Мельник категорично унеможливив те, що Україна відмовиться від частини своєї території. «Це неприйнятно для Києва. Цього ніколи не станеться», – сказав він агентству dpa. Про переговори з Росією для нього зараз також не може бути й мови. Він вважає, що Путін вимагає їх лише для того, щоб поділити Україну та її союзників.

Всі розмови Кремля про нібито готовність Путіна до переговорів – чистий блеф, спрямований головним чином на те, щоб викликати симпатії на Заході, засмутити суспільство – у тому числі у Німеччині – та зламати рішучість наших союзників». Цього не можна допустити», – сказав колишній посол України у Німеччині.

Більшість не вірить у закінчення війни у ​​2023 році

І який його прогноз на найближчий рік? Чи зможе війна закінчитися у 2023 році, залежить від військової та фінансової підтримки союзників, каже він. «Ми залежимо від постачання зброї із Заходу, вони мають вирішальне значення для війни».

Більшість німців не вірять, що війна незабаром закінчиться. Згідно з опитуванням YouGov, 57 відсотків вважають, що він триватиме як мінімум до кінця 2023 року. Лише 27 відсотків очікують, що він закінчиться упродовж наступного року. 19 відсотків не дають жодної інформації.

Читайте також:  Зустріч міністрів закордонних справ G20 в Індії

Новий обов’язок Мельника на посаді заступника міністра закордонних справ: Америка

Мельник розпочинає новий рік із новими обов’язками. Як заступник міністра закордонних справ він переважно займатиметься відносинами з країнами Північної та Латинської Америки. «Моїм головним завданням, яке мені поставили президент Володимир Зеленський і міністр Дмитро Кулеба, буде розробка амбітної стратегії для Латинської Америки, яка відіграє все більш важливу роль на світовій арені», – сказав він. Але він також відповідатиме за США, за міжнародно-правові аспекти української зовнішньої політики та за українців за кордоном, сказав він.

Мельника було замінено у жовтні на колишнього уповноваженого уряду за санкціями Олексія Макєєва після майже восьми років роботи послом у Берліні. У середині листопада він був призначений одним із кількох заступників міністра закордонних справ Кулеби, але офіційно вступив на посаду лише незадовго до Різдва.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я