Майже п’ять мільйонів людей потребують догляду

16

Кількість людей, які потребують довгострокового догляду, продовжує різко зростати: Наприкінці 2021 року, за даними Федерального статистичного управління, 4,96 мільйона осіб у Німеччині потребували довгострокового догляду, як це визначено Законом про страхування довгострокового догляду. У грудні 2019 року кількість людей, які потребують довгострокового догляду, становила лише 4,13 мільйона осіб.

Однак збільшення на 20% протягом одного року також пов’язане із зміною законодавства, як пояснили у Вісбадені. У 2017 році термін «потреба у догляді» було визначено ширше; з тих пір більше людей класифікуються як ті, хто потребує догляду, ніж раніше. Крім того, за даними управління, близько 160 000 осіб, які претендують на отримання допомоги відповідно до рівня догляду 1, досі не були зареєстровані – це також є причиною зростання, як пояснили статистики.

Загалом, кількість людей, які потребують довгострокового догляду, зростає вже кілька десятиліть: 20 років тому лише 2,04 мільйона – відповідно до чинних на той момент правил – було визнано такими, що потребують догляду. Десять років тому ця цифра становила 2,5 мільйона. Після реформи 2017 року їхня кількість перевищила позначку в три мільйони, а в 2019 році – понад чотири мільйони.

Одна шоста частина тих, хто потребує догляду в будинках для людей похилого віку

Приблизно п’ять із шести осіб, які потребують довгострокового догляду – 4,17 мільйона осіб – наприкінці 2021 року отримували догляд вдома. З них 2,55 млн. осіб отримували лише допомогу з догляду, і їх переважно доглядали родичі. Ще 1,05 мільйона людей також жили у приватних будинках, але догляд за ними здійснювався разом з амбулаторними службами з догляду або повністю.

Тільки близько однієї шостої частини тих, хто потребує довгострокового догляду (790 000 осіб), отримали повний стаціонарний догляд у будинках для людей похилого віку. Порівняно з груднем 2019 року це число знизилося на три відсотки. З іншого боку, кількість людей, яких доглядають вдома, збільшилася на добру чверть. Кількість тих, кого доглядають амбулаторні служби, зросла на 6,5 відсотка, а кількість тих, кого доглядають переважно родичі, – на 21 відсоток.

Читайте також:  Шольц про помірність під час голосування в ООН

Кожна третя людина, яка потребує догляду, була у віці 85 років і старша. Загалом, 79 відсотків тих, хто потребував догляду, були старші 65 років. Більшість тих, хто потребує догляду, – жінки через більш високу тривалість життя. Чим вищий вік, тим вищий ризик необхідності довгострокового догляду: якщо серед населення віком від 70 до 74 років довгострокового догляду потребувало лише близько дев’яти відсотків, то серед людей старших 90 років – 82 відсотки.

Більшість із тих, кого це торкнулося, до кінця 2021 року мали ступінь 2 (40,8 відсотка). Рівень турботи 3 у зв’язку з підвищеною потребою у догляді було присвоєно у 28,5 відсотках випадків. 13,4 відсотка тих, хто потребує догляду на кінець 2021 року, мали рівень догляду 1; у цьому випадку допомога з догляду не виплачується, а лише натуральні пільги.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я