Ліві хочуть 120 мільярдів євро на рік на реструктуризацію економіки

37

Ліва партія хоче повернутися на правильний шлях, вимагаючи радикальних економічних реформ і зімкнувши ряди з кліматичним рухом.

У стратегічному документі лідери партії Янін Віслер та Мартін Ширдеван запропонували нові податки та збори з мільйонерів та корпорацій, щоб мобілізувати 120 мільярдів євро на рік на реструктуризацію економіки. Суспільство має «наважитися на більший соціалізм», сказав Ширдеван. Обидва лідери вважають, що небезпеку розколу лівих запобігли.

“Я не думаю, що відбудеться розкол”, – сказав Ширдеван в інтерв’ю газеті Redaktionsnetzwerk Deutschland. Передісторія – публічні міркування Сахри Вагенкнехт, депутата Бундестагу про заснування нової партії. Віслер заявила в Берліні, що їй «не вдалося встановити, що існують конкретні плани щодо цього».

Вагенкнехт неодноразово висловлював критику на адресу керівництва партії та відстоював позиції, що викликають внутрішні розбіжності. Серед них – виступ у Бундестазі, в якому Вагенкнехт звинуватив федеральний уряд у «розв’язанні економічної війни проти Росії». Вагенкнехт та її прихильники вважають неправильним обходитися без дешевої нафти та газу з Росії.

“Політичний партнер кліматичного руху”

Віслер і Ширдеван, навпаки, хочуть зробити лівих «політичним партнером кліматичного руху» та вимагають відмови від вугілля, нафти та газу. “Стовідсоткове забезпечення відновлюваними джерелами енергії можливе до 2035 року за умови відповідних державних інвестицій зараз”, – йдеться у стратегічному документі, який вони представили на виїзному засіданні партії.

Для протидії фінансуванню щорічних інвестицій у розмірі 120 мільярдів євро вони закликають запровадити податок на багатство на суми понад один мільйон євро, податок на надприбутки для «надприбутків» корпорацій, що перебувають у кризі, та податок на чисті активи понад два мільйони євро. Частиною концепції є поглинання державним сектором важливих секторів громадських послуг, включно з водопостачанням, електропостачанням, опаленням, мережею передачі даних – «усю критичну інфраструктуру».

Читайте також:  Польща вимагає передати Україні винищувачі

«Сміливіше, більше за соціалізм»

Ширдеван сказав, що метою є встановлення нового економічного порядку. І він оголосив: «2023 стане роком, коли ми звернемося до світлофорів не тільки для того, щоб возитися з різноманітними симптомами криз, а й для того, щоб усунути їх причини. Зі свого боку, 2023 рік стане роком, коли це суспільство має наважитися на більший соціалізм».

Ліві не змогли подолати п’ятивідсотковий бар’єр як на федеральних виборах 2021 року, так і наступних виборів у штатах. Вона має парламентську групу у Бундестазі лише тому, що три депутати отримали прямі мандати. У четвер та п’ятницю у Лейпцигу відбулося закрите засідання парламентської групи Бундестагу.

Обидві фракції погоджуються в основних вимогах, але деякі пріоритети розходяться. Наприклад, у документі з викладом позиції керівництва парламентської групи йдеться: «Наразі Німеччині, як і раніше, потрібні дешеві нафта та газ, щоб ми могли залишатися індустріальною країною і тим самим забезпечувати робочі місця». Політик у галузі енергетики Клаус Ернст скаржився, що в деяких випадках не були правильно розставлені пріоритети. «Ми маємо бути обережними, щоб нас не сприймали лише як екологічну партію.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я