Курс на постачання літака F-16

36

Він може використовуватись і в протиповітряній обороні, і проти наземних цілей.

Допомога зброєю Україні: курс на постачання літака F‑16

Щодо допомоги зброєю Україні, то кілька європейських держав тепер хочуть встановити курс на постачання західного винищувача F-16. Ясно одне: для Великобританії, Нідерландів і Франції давно оспорюване надання системи озброєнь, що далеко йде, яка також дозволить завдавати ударів по російській території, більше не є червоною рисою. Тепер держави хочуть робити по одному кроку за раз, але поки що публічно не розкривають деталей.

У центрі уваги знаходиться американська модель F‑16: багатоцільовий літак, представлений кілька десятиліть тому, наявний у великій кількості та використовуваний у багатьох державах. Це, як кажуть, VW GTI серед реактивних літаків. Винищувач вважається зрілою системою, яка може використовуватися як у протиповітряній обороні, так і проти наземних цілей, тобто для відтіснення ворожих формувань. Західні військові експерти заявили в середу, що для перенавчання українського пілота потрібно від 4 до 6 місяців.

Уряд США досі не подавав жодних сигналів про участь і відмовився постачати винищувачі. Проте США, як країна-виробник, відіграє центральну роль. Вони мають великі та надлишкові запаси старих винищувачів, включаючи великий пункт прийому авіаційного брухту з урахуванням ВПС Девіс-Монтан в Аризоні, де відбувається утилізація військових літаків. Також, можливо, можна буде купити відремонтовані літаки на відкритому ринку.

«Lockheed Martin F‑16 залишається найкращим варіантом, щоб надати Києву західний винищувач та розпочати заміну радянських літаків», – каже Дуглас Баррі з лондонського аналітичного центру Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS). Одне з питань, за його словами, полягає у термінах: як досягти мети, не поставивши під загрозу здатність українських ВПС продовжувати забезпечувати протиповітряну оборону.

Читайте також:  Війна проти України: така ситуація

Це те, чого хоче Великобританія

Прем’єр-міністр Ріші Сунак вже кілька разів виступав із заявами про постачання зброї. Великобританія стала першою країною, яка поставила Україні бойові танки та крилаті ракети більшої дальності, до яких незабаром приєднаються бойові безпілотники. На думку експертів, Сунак також хоче довести, що ядерна держава може взяти на себе роль міжнародного лідера, незважаючи на Brexit – чи, на його думку, саме завдяки йому.

Однак у випадку з F‑16 Великобританія залежить від допомоги інших. Королівські ВПС не використовують літаки цього типу. За словами Лондона, Київ відхилив пропозицію навчити українських пілотів на винищувачах Eurofighter (Typhoon). Тепер Великобританія хоче відкрити влітку льотну школу, де українці тренуватимуться на різних типах винищувачів, включаючи F‑16.

Лондон поки що не повідомляє подробиць. Прес-секретар уряду у вівторок увечері сказав лише: «Прем’єр-міністр та прем’єр-міністр Нідерландів (Марк) Рютте домовилися про створення міжнародної коаліції для забезпечення України ресурсами повітряного бою, починаючи від навчання та закінчуючи закупівлею винищувачів F16».

Такою є позиція Нідерландів.

Рютте вже заявив 4 травня під час візиту президента України Володимира Зеленського, що Нідерланди обговорюють постачання винищувачів із Данією, Бельгією та Великою Британією. Постачання F‑16 «не є табу», як і навчання українських пілотів. Нідерланди мають 24 літаки F‑16, і США повинні будуть дати згоду на постачання.

Франція заявила.

«Ми відчинили двері для навчання українських пілотів», – заявив президент Еммануель Макрон у понеділок увечері на каналі TF1. “Тренування можуть розпочатися з сьогоднішнього дня”. На запитання, чи Франція також поставлятиме винищувачі, він відповів: «Ні, я не говорив про літаки».

Ось як на це дивиться уряд Німеччини

Канцлер Олаф Шольц (СДПН) із самого початку скептично ставився до цього питання. Кілька тижнів тому він уже назвав постачання винищувачів західного дизайну недоцільним. На це є два аргументи: Ми вже робимо достатньо, і нам нема чого запропонувати на даний момент. Після довгого періоду коливань Німеччина просунулася вперед у постачанні бойових танків та створила альянс для постачання Україні німецьких танків Leopard 2.

Читайте також:  "Завжди мати на увазі безпеку Німеччини".

Вона також знаходиться на передньому краї протиповітряної оборони: Iris-T SLM, Patriot і Gepard – ось системи, які були поставлені. Тепер девіз: більше того самого. Пакет озброєнь вартістю 2,7 мільярда євро, який Шольц пообіцяв Зеленському на вихідних, не містить жодної нової високоякісної зброї. Крім того, у Німеччині немає жодного літака F‑16.

Голова комітету з оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерманн (СвДП) також відкидає постачання західних винищувачів. Проте вона заявила газетам Funke Mediengruppe: «Німеччина могла б, проте, надати військові аеродроми для тренувань на винищувачах F-16, які проводять пілоти з інших країн. За потреби можна було б також забезпечити логістику обслуговування літаків».

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я