Користь та шкода зеленої цибулі: рецепти для зміцнення імунітету

258

Зелена цибуля – популярний вид зелені, який завжди є у магазинах. Однак найбільшу користь цей продукт принесе в сезон – навесні та влітку, коли його склад зберігає максимум корисних елементів.

Серед корисних елементів, що містяться в зеленій цибулі, є вітаміни A і C, вітаміни групи B, антиоксиданти, мікроелементи та мінерали: калій, кальцій, магній, натрій та інші, необхідні для підтримки організму, пише Doctor Piter.

Користь зеленої цибулі

Регулярне вживання зеленої цибулі принесе багато користі. Як мінімум, за рахунок великої кількості клітковини у складі. Харчові волокна стимулюють роботу кишечника та оберігають мікрофлору органу. Достатня кількість клітковини в раціоні дає тривале відчуття ситості та допомагає уникнути переїдання.

Зелена цибуля насичена вітаміном C

У 100 г продукту міститься 30 мг аскорбінової кислоти, що дорівнює добової потреби організму в цій речовині. Тож зелену цибулю можна сміливо використовувати для зміцнення імунітету. До складу продукту також входять фітонциди – природні хімічні сполуки з антибактеріальним та протизапальним ефектом. Таким чином, зелена цибуля буде корисно включити до раціону під час застуд та вірусних захворювань.

Містить вітамін A

Вітамін А, або ретинол, відповідає за синтез білків в організмі та посилює роботу імунітету. До «сфери відповідальності» також входить підтримка молодості шкіри. Саме цей елемент стимулює оновлення шкірних клітин та виробництво колагену – головного білка для тонусу та пружності шкірних покривів.

Вітамін A особливо корисний для очей. Він зміцнює рогівку та підтримує нормальний рівень родопсину — зорового пігменту сітківки ока, який допомагає зберігати гостроту зору за низького освітлення. До речі, також у складі зеленої цибулі містяться лютеїн і зеаксантин — природні пігменти з антиоксидантною дією. Вони захищають клітини очей від пошкодження вільними радикалами та запобігають розвитку вікових захворювань зору.

Читайте також:  Салат з кедровими горішками, авокадо та зеленню. Смачно та просто!

Багатий калієм

За рахунок високого вмісту калію зелена цибуля дає легкий сечогінний ефект, сприяючи виведенню з організму зайвої рідини. Калій також важливий для роботи центральної нервової системи та насичення головного мозку киснем – він бере участь у передачі нервових імпульсів.

Нарешті, зелена цибуля стане в нагоді для профілактики карієсу. Цією властивості він зобов’язаний тим самим фітонцидам. Вони знижують активність хвороботворних бактерій у порожнині рота та нормалізують мінеральний склад зубної емалі.

Протипоказання – їх важливо знати

У сирому вигляді зелена цибуля протипоказана людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту: гастритами, колітами, виразкою. З обережністю його слід їсти і при хворобах серцево-судинної системи. Занадто часто вживання зеленої цибулі у великих кількостях може провокувати перепади артеріального тиску та спазми судин.

Крім того, ця зелень відрізняється високим вмістом вітаміну K, який підвищує згортання крові. Це слід враховувати, якщо у вас є схильність до утворення тромбів. Нарешті, сиру зелену цибулю не варто давати маленьким дітям. У раціон дитини продукт краще вводити після 2 років.

Що приготувати із зеленої цибулі

Максимум користі зелена цибуля зберігає у сирому вигляді. Однак і після термічної обробки його склад залишається досить насиченим. При цьому краще вибирати варіння або гасіння, тому що смаження в олії сильно підвищує калорійність зелені. Якщо в 100 грамах свіжої зеленої цибулі міститься всього 20 ккал, то в смаженій цибулі вже близько 250 ккал.

Салати

Навесні та влітку особливо корисно готувати простий сезонний салат. Крім пір’їнок зеленої цибулі до неї можна додати свіжі огірки, помідори, редис і петрушку. Як заправку використовують сметану, проте її легко замінити оливковою олією – не більше 1-2 чайних ложок. Додаткову пікантність додасть лимонний сік.

Читайте також:  Ті, хто потребує відходу в тяжкому становищі, — заклики до фінансових реформ

Начинка для пирогів

Менш калорійною альтернативою стануть пшеничний або кукурудзяний коржик або навіть звичайний лаваш. Як начинка крім зеленої цибулі можна використовувати відварене яйце або сир. Добре підійдуть такі сорти, як сулугуні, моцарелла, бринза або будь-який інший сир, що добре плавиться. У прямокутний лист лаваша загортають начинку, потім складають у формі конвертика чи квадрата. Обсмажувати такий корж найкраще на сухій сковороді без олії.

Другі страви

Наприклад, зелену цибулю додають до омлетів або тушкованого м’яса. Більш оригінальний варіант – курячий рулет з цибульною начинкою. Для приготування цієї страви філе курячої грудки нарізають тонкими довгими пластами, змащують начинкою та згортають у рулет. Щоб страва не втратила форму в процесі приготування, можна скріпити зубочисткою або кулінарною ниткою. Начинку можна додати сир. Начинений рулет обсмажують на краплі олії, а потім ставлять у духовку за температури 180 градусів до готовності. Зазвичай вистачає 20 хвилин.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я