Настав час для соковитих та солодких кавунів. Розповідаємо про властивості цього плоду, чим він корисний і в яких випадках краще не захоплюватися ним.
Кавун для багатьох улюблені ласощі в літній сезон, і не дарма: в ньому міститься безліч корисних речовин. До речі, у суперечці з приводу того, до якого виду він ставиться, переміг не фрукт чи ягода, а гарбуза – це плід рослини сімейства гарбузові. Від ягоди гарбуза відрізняється більш твердою шкіркою та великою кількістю насіння. До гарбузових культур відносяться також дині, огірки, кабачки, патисони та самі гарбузи. Але, незважаючи на суперечки про класифікацію, цей смачний продукт залишається незмінним гостем на літньому столі, пише Lisa.
Користь кавуна
Він містить зовсім небагато калорій – на 100 г м’якоті лише 37 ккал. Також він містить до 13% сахарози, глюкози та фруктози, які легко засвоюються організмом. З цієї причини його рекомендують як джерело цукру, що легко засвоюється.
Багатий на вітаміни групи В, включаючи тіамін, рибофлавін, піридоксин і фолієву кислоту, містить вітамін Е, залізо, калій, фосфор і кальцій.
Вітамін А у складі покращує синтез колагену, стимулює ріст волосся і робить його зволоженим, попереджаючи ламкість.
Завдяки високому вмісту магнію сприятливо впливає на серцево-судинну систему, допомагає справлятися зі стресом і покращується засвоюваність інших вітамінів. Вживання сезонних ласощів покращує настрій та загальне емоційне тло, допомагає заспокоювати нервову систему.
Антиоксиданти і аскорбінова кислота, що містяться в м’якоті, допомагають захищати організм від дії вільних радикалів і знижують ризик розвитку онкологічних захворювань.
Високий вміст лікопіну також чинить антиоксидантну дію, уповільнює процеси старіння в організмі, чинить протизапальну дію та знижує ризик серцевих захворювань. Ще лікопін зміцнює здоров’я судин, знижує ризик виникнення тромбів та зменшує ймовірність розвитку атеросклерозу.
Цитрулін у складі знижує рівень шкідливого холестерину в крові та покращує настрій, а також допомагає виводити молочну кислоту з м’язів після тренування.
З корисних властивостей варто відзначити очищувальну дію. Оскільки кавун має сечогінну дію, він сприяє виведенню токсинів з печінки та нирок. Його також рекомендують вживати після хірургічних втручань як жовчогінний засіб.
Високий вміст клітковини та пектину покращує роботу кишечника та сприяє очищенню організму.
Шкода кавуна
Незважаючи на всі корисні властивості, є протипоказання для цього плоду. Він містить дуже велику кількість цукру. На сто грам м’якоті – 1-2 чайні ложки. Його вживання викликає підвищення рівня глюкози в крові, внаслідок чого підвищується навантаження на нирки – вони мають вивести надлишки цукру, щоб не нашкодити серцю та судинам. Це призводить до вимивання рідини з організму і може призвести до зневоднення.
Людям з цукровим діабетом або предіабетом варто бути обережнішими і не захоплюватися цим смачним плодом через зростання цукру в крові. Також не рекомендується їсти його у великій кількості людям з нирковою недостатністю, з камінням у нирках, з проблемами сечостатевої системи, оскільки вживання великої кількості збільшує навантаження на нирки.
У кавуна високий глікемічний індекс, який досягає 80, а значить, незабаром після вживання захочеться ще з’їсти, і надлишок цукрів відкладатиметься в жировому прошарку. Тому кавунова дієта може призвести до зворотного ефекту, і зайвий жир не йтиме.
Надмірне вживання також може викликати метеоризм, тому їсти його варто окремо від решти їжі, і краще в ранкові години, натще. Вагітним жінкам на пізніх термінах не рекомендується захоплюватися, оскільки поява метеоризму може викликати сильний дискомфорт.
При кімнатній температурі в м’якоті швидко розмножуються мікроби, тому розрізаний плід потрібно зберігати в холодильнику, щоб уникнути отруєння.
Кавун містить алергени, тому може стати причиною харчової алергії з розвитком кропив’янки та болів у животі. Особливо схильні до алергії маленькі діти. Також він, як і всі баштанні культури, може викликати перехресну алергію на пилок у період цвітіння бур’янів.
Якщо плід був вирощений у штучних умовах, він може містити добрива, які з м’якоттю потрапляють в організм і перетворюються на нітрити, через що підвищується ризик онкологічних захворювань. Вони викликають порушення у виробленні гемоглобіну, і згодом можуть викликати гіпоксію – нестачу кисню в організмі. Це особливо сильно може позначитися на здоров’ї людей із серцево-судинними захворюваннями та при захворюванні дихальних шляхів.
Краще купувати кавуни лише в сезон, не раніше кінця серпня, і вживати їх у помірній кількості. Рекомендована кількість м’якоті для дорослої людини – не більше 250 г на добу. Коли вибиратимеш стиглий плід, зверни увагу на відтінок шкірки – вона повинна бути з контрастними смужками, а світла плямка збоку повинна мати жовтуватий або золотистий відтінок. Не купуй ті, які продають біля дороги на узбіччі, оскільки плід має властивість поглинати та накопичувати важкі метали із вихлопних газів.