Катастрофа після циклону “Мокка” у М’янмі

7
Через руйнівну силу сильного циклону «Мокка» багато внутрішньо переміщених осіб у М’янмі втратили все. Катастрофа після циклону “Мокка”: “Ситуація жахлива. Люди не мають навіть чистої води», – повідомив у четвер Шве Пх’ю, який допомагає біженцям рохінья в регіоні, що постраждав від циклону, навколо міста Сіттве. “Це катастрофа”, – сказав 24-річний хлопець в інтерв’ю Deutsche Presse-Agentur. За його словами, точна кількість загиблих абсолютно неясна.

«Тут є приблизно одне село, де мешкало 2000 осіб – зараз там залишилося лише кілька сотень». За його словами, більшість інших, ймовірно, було вбито штормом п’ятої категорії. Багато, за його словами, перебувають у повному розпачі, і їм нема де сховатися після того, як їх аварійні притулки були зруйновані.

Правляча військова хунта, яка захопила владу два роки тому, не робить нічого, щоб допомогти постраждалим. Натомість військові перешкоджають роботі гуманітарних організацій. З моменту перевороту генерали жорстоко придушують будь-який опір.

У вівторок представник «Уряду національної єдності» (ПНЕ), свого роду тіньового демократичного уряду, заявив, що загинуло щонайменше 400 людей. Однак, за словами очевидців, реальна кількість жертв може бути набагато більшою. Загиблі – здебільшого представники мусульманської меншини Рохінья, яка десятиліттями переслідується у переважно буддистській М’янмі.

Циклон «Мокка» впав на землю в неділю, швидкість вітру в деяких місцях перевищувала 250 кілометрів на годину. Це був найсильніший циклон у регіоні за понад десятиліття. Багато біженців Рохінья виявилися абсолютно безпорадними перед його обличчям, сказав агентству dpa Філ Робертсон, заступник директора з Азії організації Human Rights Watch. Циклон також обрушився на сусідній Бангладеш, але повідомлень про загиблих там поки що не надходило.

“Ми очікуємо, що кількість загиблих, про які повідомляється на даний момент, швидше за все, значно зросте”, – сказав Робертсон. Ті, хто вижив, гостро потребують їжі, ліків та житла. «Зараз саме час допомогти народу рохінья і одночасно значно посилити міжнародний тиск, щоб покласти край обмеженням, що порушують права, з якими ці внутрішньо переміщені особи стикаються вже багато років», – закликав Робертсон.

Читайте також:  Кречманн підтримав Хабека у законі про опалення

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я