Камбоджа допоможе Україні з розмінуванням

27

Сапери цієї країни вважаються найдосвідченішими у своїй справі.

Камбоджа допоможе Україні із розмінуванням.  Фото: @dsns_telegram / telegram

Камбоджійські експерти збільшать кваліфікацію українських саперів. Про це у телефонній розмові домовилися прем’єр-міністр Камбоджі Хун Сен та президент України Володимир Зеленський. Камбоджа допоможе Україні, незважаючи на нейтралітет сусідів.

Як саме Камбоджа допоможе Україні

Досвідчені сапери з Камбоджі навчать українських колег поводженню з найрізноманітнішими видами мін, зокрема сучасними. Голова Камбоджійського саперного центру Ратана Хенг повідомляє, що зможе відправити своїх спеціалістів за місяць. Другу групу експертів обіцяють надіслати в Україну на початку наступного року.

Страшний досвід Камбоджі

Після 29 років війн, остання з яких завершилася в 1998 році, Камбоджа стала країною, що найбільш постраждала від мінування. Там працює спеціальна система інформації про жертв боєприпасів і мін, що не розірвалися.

Жертвами мін із 1970 року стали понад 60 тисяч жителів Камбоджі. Країна досі має серйозні соціальні наслідки від мінування. У кожного трьохсотого камбоджійця після мінних травм було ампутовано кінцівку.

Тому сапер — найпоширеніша і найшанованіша професія в країні. Ці фахівці виявилися найбільш висококваліфікованими у своїй галузі. В останні десять років під егідою ООН кілька тисяч саперів із цієї азіатської країни працювали в Африці та країнах Близького Сходу.

У них теж є свій чотирилапий талісман — пацюк Магава, нині покійний. Вона за 5 років роботи на полях допомогла знешкодити понад 100 хв. В Україні символ саперів – пес Патрон.

Читайте також:  Війна в Україні 13 березня 2023 року

Камбоджа допоможе Україні, незважаючи на позицію сусідів

Спостерігачі зазначають, що зовнішня політика Камбоджі з початком російського вторгнення в Україну почала вибиватися із загального русла країн колишнього соц. блоку, своїх сусідів, наприклад, В’єтнаму та Лаосу. Вона увійшла до співавторів резолюції ООН, що засудила агресію РФ. Прем’єр-міністр Хун Сен наголосив, що Камбоджа у будь-якій ситуації виступатиме проти країн, які порушують чужий суверенітет.

Позиція Камбоджі в Генасамблеї ООН розійшлася з Китаєм, який утримався під час голосування щодо резолюції. При тому, що КНР можна назвати старшим партнером, від якого Камбоджа отримує серйозну допомогу, зокрема військову. Серед недавніх надходжень із Китаю — понад сто бронемашин та системи залпового вогню PHL-03.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я