Харчування при переддіабеті – меню при підвищеному рівні цукру в крові

26

Ми продовжуємо публікацію меню з інформаційного сервісу «4 сезони – тарілка здорової людини», запущеного на початку серпня у рамках проекту «Здорове харчування». Усі представлені на сервісі раціони схвалені експертами та фахівцями Росспоживнагляду.

Раніше ми представили докладне меню на тиждень при діабеті 2 типу – а сьогодні розглянемо приклад раціону при підвищеному рівні цукру в крові (такий стан спостерігається при переддіабеті). Сумарна калорійність становить близько 2000 ккал.

Підвищений рівень цукру на крові — чому?

Підвищений цукор у крові – чому?

Статистика МОЗ говорить про те, що симптоми переддіабету (передусім підвищений рівень цукру в крові) спостерігаються приблизно у кожного п’ятого росіянина — причому більшість не знають про наявність у них подібного порушення обміну речовин.

Преддіабет – це стан, при якому рівень цукру в крові перевищує норму, проте ще не досягає небезпечних значень. У разі прогресування, хвороба здатна переростати у повноцінний діабет 2 типу – тобто, нездатність організму правильно виробляти та засвоювати інсулін.

Що стосується цукрового діабету, то за даними Росспоживнагляду, близько 9 млн осіб у Росії вже страждають від цього захворювання – за прогнозами, до 2025 року кількість збільшиться вдвічі, досягнувши 18-20 млн осіб. Первинна причина – надмірне вживання цукру та швидких вуглеводів.

Денні норми цукру

Сучасні дієтологи вважають, що перевищення 10% частки цукру в денній нормі калорій у довгостроковому періоді призводить до розвитку низки хронічних захворювань — насамперед, ожиріння та цукрового діабету. Найчастіше йдеться про максимальну цифру 35-50 г цукру на день (включаючи доданий цукор).

При цьому середній росіянин, за даними Мінсільгоспу, вживає близько 110 г цукру на день, що в 2-3 рази перевищує норму. Не дивно, що кількість людей з діабетом та переддіабетом стабільно збільшується і продовжуватиме збільшуватися небезпечними темпами.

Читайте також:  Надлишок білків, жирів чи вуглеводів — що шкідливіше для правильного харчування?

Важливі застереження

Інформація для ознайомлювальних цілей. Не призначена для діагностики та лікування. Підвищений рівень цукру в крові має визначатися спільно із фахівцем.

Список продуктів та калорійність раціону повинні бути скориговані відповідно до віку, рівня активності, а також з урахуванням наявності харчових алергій або інших станів.

Раціон при підвищеному цукрі

Корисні продукти при діабеті

Оскільки діабет пов’язаний з нездатністю організму правильно реагувати на вживані вуглеводи, для контролю за рівнем цукру в крові насамперед необхідно відмовитися від солодкого, а також від фастфуду та ультра-оброблених продуктів харчування (вони містять надлишок насичених жирів та солі):

Сніданок:

М’ясо відварене – 50 г Гречана каша – 200 г Салат з буряка та яблук – 150 г Чай з молоком – 200 мл.

Другий сніданок:

Яблуко свіже – 1 шт

Обід:

Борщ вегетаріанський зі сметаною – 250 г Бефстроганів з відвареного м’яса – 50 г Тушкована капуста – 100 г Мус яблучний з підсолоджувачем.

Полуденок:

Відвар шипшини – 200 мл.

Вечеря:

Шніцель капустяний без солі – 150 г Лапшевник з сиром – 150 г Чай – 200 мл.

Прийом їжі о 21-00:

Кефір – 200 мл.

“Сухий пайок”:

Хліб житній, висівковий або цільнозерновий – 200 г.

Коментарі

Калорійність представленого раціону становить 2000 ккал – що підходить для більшості жінок, а також для чоловіків з низькою масою тіла, які ведуть низькоактивний спосіб життя.

Сумарний вміст білків у раціоні – 85 г або близько 18% від загальної калорійності. Ця кількість підходить при низькій м’язовій масі і малорухливому способі життя.

Сумарна кількість жирів – 70 г або близько 32% від загальної калорійності. Насичені тваринні жири мінімізовані, основним методом приготування є варіння.

Читайте також:  Кава при діабеті - як кофеїн впливає на вироблення інсуліну і на цукор у крові?

Сумарна кількість вуглеводів – 260 г або близько 50% від калорійності раціону. Швидкі вуглеводи максимально скорочені. Кількість клітковини становить щонайменше 25-30 р.

Чому підвищується ранковий цукор?

Підвищений рівень цукру в крові - вранці

Ранкове підвищення цукру в крові – натуральний феномен, що зустрічається не тільки при діабеті або переддіабет, але і у здорових людей. У процесі підготовки до пробудження організм в автономному режимі виробляє гормони, що пригнічують інсулін і провокують вивільнення глюкози4.

Крім того, надмірно високий рівень цукру вранці легко може бути причиною неправильного вибору продуктів на вечерю — у тому числі надмірно безвуглеводних. Саме тому представлений раціон включений пізній прийом їжі в 21-00.

Якщо ви відзначаєте незвичайні підвищення рівня цукру вранці, рекомендується провести додатковий нічний вимір — найкраще близько 2 або 3 годин ночі. У разі виявлення аномально високих чи низьких значень, радимо проконсультуватися з фахівцем.

Висновок

Харчування при підвищеному рівні цукру в крові має на увазі контроль за кількістю (і якістю) вуглеводів у раціоні. Крім цього, повинні бути обмежені насичені тваринні жири – і продукти з надмірним вмістом натрію (кухонної солі).

Джерела даних:

У РАН розповіли, скільки росіян страждають від переддіабету, посилання Цукровий діабет у цифрах: дійсність та прогнози, посилання “Dietary Guidelines for Americans”, edition 2020-2025, pdf Diabetes? Don’t Let ‘Dawn Phenomenon’ Raise Your Blood Sugar, джерело

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я




Введіть символи зображені вище :