Харчові алергії – які бувають? 8 найчастіших харчових алергенів

92
Харчові алергії

Близько третини людей страждають від алергій – причому, половина від цієї кількості відчуває харчові алергії. До 90% харчових алергій припадає на 8 категорій продуктів – а наявність відповідних компонентів має бути відображено на упаковці.

До 35% дорослих страждають від будь-якої алергії — виведення статистичного дослідження, опублікованого в 2020 році. При цьому більше половини від зазначеної кількості мають харчові алергії – причому часто на досить звичайні продукти харчування.

Найчастіше харчовими алергенами є певні білки, що входять до складу продуктів, що помилково приймаються імунною системою за шкідливі. Нижче в матеріалі — список найчастіших алергенів їжі, наявність яких обов’язково має бути зазначено на упаковці.

Харчова алергія – що це?

Людина, як і інші ссавці, — білкова форма життя. Білок використовується організмом як для формування м’язової та сполучної тканини, так і для реплікації ДНК. Система переробки та засвоєння білків з їжі значно складніша, ніж, наприклад, система засвоєння вуглеводів.

Харчові алергії

У деяких випадках натуральні компоненти білкових структур певних продуктів викликають небажану реакцію імунної системи, яка приймає їх за шкідливі. У цьому випадку йдеться про те, що людина може спостерігати харчову алергію при вживанні такої їжі.

Ситуація посилюється тим, що механізм виникнення імунної реакції не тільки вкрай складний, а й може суттєво змінюватись в залежності від алергену — багато аспектів харчових алергій досі належать до списку тем, які активно вивчають наука.

Як виявляється?

У більшості випадків імунна відповідь організму на харчовий алерген проявляється досить швидко – в літературі зустрічаються цифри від декількох хвилин до 1-2 годин.

Тривалість та інтенсивність симптомів може широко змінюватись – залежно від алергену та вжитої дози – зберігаючись від кількох днів до кількох тижнів.

Читайте також:  Як правильно посадити грошове дерево, щоб у будинку водилися гроші

Симптоматика може бути вкрай варіативною — від легкого дискомфорту до небезпечного життя стану. Для уточнення деталей проконсультуйтеся зі спеціалістом.

Найбільш поширені харчові алергени

Обмовимося, що неалергічна харчова гіперсенситивність (харчова непереносимість) — наприклад, стосовно лактози або фруктози — не відноситься до категорії алергій. Нагадаємо, що лактоза та фруктоза – це види вуглеводів, тоді як до алергенів зазвичай відносять речовини білкової природи.

Харчові алергії

1. Горіхи

До складу арахісу, бразильського горіха, волоських горіхів, кешью, мигдалю, горіхів макадамії, фісташок та фундуку входять компоненти, здатні виступати харчовими алергенами.

За статистикою, алергія на якийсь із видів горіхів є найбільш поширеною — представляючи від 0.1 до 4.3% від усіх випадків харчових алергій (цифри варіюються в залежності від досліджень).

2. Фрукти

Найчастіше алергічна реакція настає при вживанні цитрусових (особливо апельсинів), яблук і слив – але може виникнути при вживанні полуниці та інших фруктів.

Поширеність алергії на будь-який фрукт становить від 0.1 до 4.3% від усіх випадків харчових алергій – виявляючись навіть при вживанні соків.

3. Пшениця

Глютен – компонент білка пшениці (і деяких інших злакових культур), здатний викликати алергічну реакцію в деяких людей.

Рівень поширення алергії на глютен широко варіюється – зазвичай називають цифри від 0.5 до 1.3% випадків від усіх зафіксованих харчових алергій.

4. Молоко

Як згадувалося вище, алергія на молоко не рівнозначна непереносимості лактози – і часто провокується складним білком казеїном або бета-лактоглобуліном.

Дані свідчать, що компоненти молока виступають харчовим алергеном приблизно 0.9% випадків від усіх харчових алергій.

5. Соя

Організм деяких людей не здатний правильно реагувати на надходження до організму компонентів білка сої – провокуючи алергічну реакцію.

Читайте також:  Просо - користь та шкода, склад та калорійність. Що можна приготувати з яблука?

Важливо, що соя широко використовується при виробництві різноманітних продуктів, включаючи дитяче харчування. Поширеність алергії на сою – до 0.7% випадків від усіх харчових алергій.

6. Креветки та ракоподібні

Зазначимо, що алергічна реакція на рак подібних білок, що входить до складу м’язової тканини, тропоміозин здатна протікати вкрай інтенсивно — потенційно ставлячи під загрозу життя людини.

У багатьох випадках подібна алергія виникає вже у дорослому віці – якщо ви тривалий час не вживали креветок, будьте особливо обережні. Рівень поширення цієї алергії – близько 0.6% від усіх харчових алергій.

7. Яйця

До складу білків курячого яйця входить 2 речовини, здатні провокувати алергію – овальбумін і лізоцим. Лізоцим також використовують як харчовий консервант та як компонент для освітлення вина.

Приблизно в 0.3% від усіх випадків харчових алергій причиною є вищезгадані овальбумін та лізоцим – причому, у мінімальних дозах (тобто при вживанні як інгредієнт).

8. Риба

Важливо відрізняти алергічну реакцію на рибу від алергічної реакції на морепродукти. У випадку риби, причиною є низькомолекулярний білок парвальбумін.

Оскільки рибний білок може міститись у багатьох продуктах харчування, алергія може бути викликана не тільки самою рибою. На парвальбумін припадає до 0.3% всіх харчових алергій.

Маркування алергенних субстанцій

Відповідно до затвердженого в РФ регламенту маркування харчових алергенів, на етикетках продуктів харчування має бути згадано про наявність речовин, що викликають алергію.

Харчові алергії

Документ згадує, що 8 субстанцій, наведених нижче, були визнані відповідальними за 90% харчових алергічних реакцій:

  1. злаки, що містять глютен (а саме пшениця, жито, ячмінь, овес, полба, їх гібридизовані види та їх продукти);
  2. ракоподібні та продукти з них;
  3. яйця та продукти з яєць;
  4. риба та рибні продукти;
  5. арахіс, соєві боби та їх продукти;
  6. молоко та молочні продукти (включаючи лактозу);
  7. лісові горіхи та продукти з них.
Читайте також:  Прикрашаємо великодній стіл: згадуємо дитинство та надихаємося бабусиним комодом

Сульфіти

Восьмим пунктом офіційного списку алергенів є сульфіти. Якщо харчовий продукт складається з або містить сульфіти в концентрації 10 частин на мільйон або більше, у списку інгредієнтів повинні бути зазначені функціональний клас сульфіту та його найменування.

Сульфіти – це всілякі сполуки сірки (метабісульфіт; сірчані солі з вмістом калію, кальцію або натрію; сірководень і діоксид сірки). Вони можуть утримуватись у ряді продуктів харчування як з природних причин, так потрапляючи до складу у процесі обробки їжі.

Висновок

Близько третини страждають від алергій – причому, половина від цієї кількості відчуває харчові алергії. До 90% харчових алергій припадає на 8 категорій продуктів – а наявність відповідних компонентів має бути відображено на упаковці.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я




Введіть символи зображені вище :