Генерал бундесверу вважає, що у Києва складна ситуація

66

Росія розгорнула додаткові сили, західні партнери України зміцнюють її оборону танками та засобами протиповітряної оборони. Інсайдер, який надає військову допомогу, пояснює, як він бачить ситуацію.

 

Генерал бундесверу вважає, що у Києва складна ситуація

За рік після початку російської агресивної війни оборонна боротьба українців перебуває у складній фазі, вважає німецький бригадний генерал Крістіан Фройдінг. Голова Спеціального штабу «Україна» Міністерства оборони Німеччини зазначив очевидну здатність до навчання з боку російського військового керівництва. Київ має складну ситуацію: «Ми також знаємо, що українці більше не в змозі оновлювати свої підрозділи тільки добровольцями, але тепер вони дуже конкретно закликають резервістів різних ступенів. Це говорить про те, що зараз вони перебувають під тиском», – сказав Фройдінг в інтерв’ю Deutsche Presse-Agentur.

Генерал практично координує військову допомогу Німеччині. Раніше 51-річний генерал був командиром 9-ї танкової бригади в Мюнстері.

Київ має складну ситуацію: Бахмут більше, ніж просто символ

Фройдінг згадав про запеклі бої навколо східноукраїнського міста Бахмут, історія якого як символу йде далеко за межі нинішньої війни. У грудні президент України Володимир Зеленський подарував прапор цього прифронтового міста Конгресу США.

«У цьому сенсі те, що ми зараз бачимо, – це, звичайно, більше, ніж тактична битва за місто Бахмут та його околиці. Але місто має чисто тактичне значення. Якщо ви подивіться на дорожнє сполучення, то побачите, що втрата Бахмута та окружної дороги далі на захід означає, що постачання українських військ стане набагато складнішим», – каже Фрейдінг. “Українським військам довелося б відмовитися від місцевості глибиною до 30 кілометрів”.

Українці тактично дуже вправні

Заплановане посилення західними бойовими танками та бойовими машинами піхоти дозволить українцям створити локальну перевагу, каже Фройдінг. «Тоді вони зможуть досягти успіху як в обороні, так і в наступі». На відміну від цього, сказав він, широкомасштабний наступ буде складним. Він послався на протяжність лінії фронту 1200 кілометрів. Проте, українці довели, що вони можуть діяти тактично дуже вміло. «І вони повинні спробувати зробити це з новою технікою. Я думаю, що це наше завдання, завдання всіх партнерів та націй – дати їм можливість до певної міри зробити те, що ми називаємо битвою пов’язаних рук: взаємодія всіх пологів військ на рівні великого підрозділу, бригади».

Читайте також:  Війна в Україні 23 січня

На думку генерала, завойовані Росією території, які утворюють сухопутний міст до анексованого Кримського півострова, мають особливе значення. «Якщо виходити з рівнів оперативного командування – тактичного, оперативного, стратегічного – то я назвав би сухопутний міст у Крим оперативною метою. Вона, безумовно, знаходиться в центрі уваги українців, оскільки дозволяє їм наголосити на своїй політико-стратегічній меті, яка полягає у відновленні територіальної цілісності», – сказав Фрейдинг. «Водночас, перерізавши сухопутний міст, вони також досягнуть того, що російські війська, ймовірно, не зможуть довго утримувати всю частину сухопутного мосту на захід від Запоріжжя, що веде до Криму».

Чому російські атакуючі відступили?

Генерал також звернув увагу на зміни у підході російського військового керівництва. За його словами, спочатку Росія покладалася на батальйонні тактичні групи, які були створені для об’єднання різних пологів на нижчому рівні. “Вони не можуть цього зробити, не вистачає підготовки, не вистачає навичок, не вистачає зв’язку”, – сказав він. Саме тому, за його словами, російські нападаючі повернулися до радянської військової доктрини з полковою дивізією.

«Ви бачили на початку, що напади, які були скоєні, були надто нескоординованими. Вони компенсували це масовістю та масовим вербуванням, використанням найманих військ», – каже він. «Ми починаємо бачити, що ми вчимося виводити ключові логістичні пункти, ключові командні пункти та командні споруди із зони досяжності ворожого вогню. Але це перенапружує лінії постачання та робить їх більш уразливими. Однак ви бачите, що там, де росіяни цього не роблять, українці завдають чутливих ударів».

«До російської риторики слід ставитись дуже серйозно»

Зрозуміло, що західні військові дуже уважно прислухаються до заяв Росії. «Якщо ми чогось і навчилися за останній рік, то це тому, що до російської риторики потрібно ставитися дуже серйозно, ні до чого не можна ставитися легковажно», – сказав Фрейдінг. У суто військовому плані, сказав він, нині немає жодних ознак того, що слід очікувати великомасштабного нападу, наприклад, з боку Білорусі. Однак небезпека полягає в тому, що українські війська будуть там пов’язані. Він також не бачить російських сил, які б могли встановити сухопутний міст у Придністров’ї. Російські солдати розміщені в регіоні, що відокремився від Молдови, з 1990-х років.

Читайте також:  Обов'язкова військова служба поки не допоможе бундесверу

Фройдінг сказав, що він бачить явну мету Росії – завоювати Донбас цілком. «Однак із політичної точки зору Росії цього недостатньо. Поки Росія має ці імперські претензії, ми маємо бути готові до спроб нав’язати нам ці імперські претензії, навіть силою. Це для мене – дуже стисло – великий урок 24 лютого».

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я