G7 посилює тиск на Китай

22

Підтримуючи Путіна у війні в Україні, Китай відтіснив себе на політичну узбіччя. Країни G7 проводять новий курс у відносинах з наддержавою, що розвивається. На зміну колишній наївності приходить новий реалізм.

 

G7 посилює тиск на Китай

Група великих демократичних промислово розвинених країн (G7) узгодила жорсткіший підхід до Китаю. Необхідно знизити ризики у бізнесі з Китаєм та для ланцюжків постачання. Інвестиції в Народну Республіку також повинні бути ретельніше перевірені, щоб захистити важливі технології. Ці ключові положення нової стратегії щодо Китаю були озвучені в суботу на саміті «Великої сімки» у Хіросімі, Японія.

У спільній декларації країни G7 також висловили бажання протистояти «економічному примусу», спрямованому проти Китаю. Країни G7 стурбовані тим, що Китай часто використовує свій економічний вплив у політичних суперечках та чинить тиск на інші держави.

Один із дипломатів ЄС побачив новий реалізм серед країн G7: «Немає жодної наївності». Підтримуючи розвиток Китаю протягом останніх двох десятиліть, слід було б виявляти більше обережності щодо критично важливих кіл поставок. Тому країни «Великої сімки» згодні зменшити залежність.

Без розв’язки

«Ми хочемо знизити ризик, а не розв’язати руки», – сказав радник президента США Джо Байдена з питань безпеки Джейк Салліван. Хоча розбіжності щодо правильного курсу дій – як серед європейців, так і зі США – були очевидні напередодні саміту, Салліван побачив єдність групи G7. Водночас, за його словами, було визнано, що кожна країна має свої відносини з Народною Республікою. Він назвав очікувану заяву «не ворожою»: «Вона просто пряма і відверта».

Співпраця бажана

Незважаючи на всі розбіжності з Китаєм, країни G7 наголошують на своїй зацікавленості у стабільних і конструктивних відносинах. Китай має бути залучений до вирішення глобальних проблем, а також дозволити залучити себе, сказав представник ЄС. Країни G7 хочуть співпрацювати з Китаєм з таких питань, як зміна клімату, готовність до майбутніх пандемій, фінансова стабільність та нерозповсюдження ядерної зброї.

Читайте також:  Туристів закрили в Діснейленді через коронавірус

Критика Китаю

Своєю підтримкою російського президента Володимира Путіна у війні в Україні Китай відтіснив себе на політичне узбіччя. Войовнича поведінка глави держави та партійного лідера Китаю Сі Цзіньпіна також викликає занепокоєння. Напруженість зростає: Китай загрожує завоювати демократичний Тайвань і пред’являє спірні претензії на владу у Східно-китайському та південно-китайському морях, через які проходять важливі морські шляхи. Також звучить критика щодо порушень прав людини. Китай, як і раніше, розглядається як партнер і конкурент, але все частіше як системний суперник.

Вимоги у бізнесі з Китаєм

У сфері торгівлі та інвестицій країни «Великої сімки» закликають покращити баланс, що не завжди відбувається сьогодні, сказав представник ЄС. “Китай повинен грати за правилами”. Країнам G7 необхідно знизити ризики у відносинах з Китаєм та диверсифікувати ланцюжки поставок, сказав він. Китай також має створити справедливе ігрове поле на своєму ринку, додав він.

Захист технологій

Для захисту чутливих технологій країни «Великої сімки» хочуть уважніше придивитися до власних інвестицій за кордоном, зокрема до Китаю. У спільній заяві G7 з економічної безпеки має бути згадано про попередню перевірку іноземних інвестицій, сказав радник із безпеки США Салліван. «А потім кожна країна має сама вирішити, як вирішувати це питання».

Загалом йдеться про те, щоб не допустити масштабного припливу капіталу з однієї країни в галузі конкуруючих держав, які є важливими для національної безпеки їхньої власної країни – наприклад, до оборонного чи технологічного секторів. Цей план слідує аналогічному механізму, за допомогою якого деякі держави попередньо відбирають певні великі іноземні інвестиції у своїй країні у чутливих галузях. За словами Саллівана, США вже деякий час працюють над створенням правової бази для такого попереднього відбору іноземних інвестицій.

Читайте також:  Маассен називає заклик вийти з партії незаконним

Поганий китайський досвід інших країн також є можливістю

Щоб протистояти зростаючому впливу Китаю у світі, голова Комісії ЄС Урсула фон дер Ляйєн закликала країни глобального Півдня тісніше прив’язати до Заходу за допомогою привабливих фінансових пропозицій. Інвестиційний проект «Новий шовковий шлях», запущений Китаєм, виглядав як хороша і дешева пропозиція для країн з ринком, що формується, і країн, що розвиваються. Однак багато з цих країн мали невдалий досвід співпраці з Китаєм.

“Вони брали китайські кредити і в результаті потрапляли в боргову кризу”, – пояснила вона. Тому для країн «Великої сімки» відкривається можливість. «Ми повинні запропонувати партнерство, вигідне обом сторонам, країнам з економікою, що розвивається, які готові працювати з нами», – сказала вона.

Крім США, G7 входять Японія, Німеччина, Великобританія, Франція, Італія і Канада, а також Європейський Союз.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я