Французький настрій: готуємо овочеве соте із Провансу

77

Традиційна прованська страва рататуй стала відомо багатьом завдяки однойменному мультфільму. Однак для французів це по-справжньому культова їжа.

У французьких кулінарних журналах іноді розгоряються дискусії про те, як правильно готувати цю класичну прованську страву. Різні точки зору збігаються лише в одному: у тому, що в соті «беруть участь» цукіні, солодкий перець, баклажани, помідори, оливкова олія та пучок пряної зелені. Про те, якою має бути зелень, спільної думки немає. Головне «яблуко розбрату» – це базилік. Справжнім знавцям французької кухні не вдається домовитись і про правила процесу приготування. Цінителі чистого смаку вважають, що кожен овоч – баклажан, солодкий перець та інші – потрібно обсмажити в олії окремо. Також помідори, часник та прянощі для соусу повинні готуватися окремо. І лише наприкінці все об’єднується. Протилежний табір знавців стверджує, що все має гаситись разом, неквапливо і без претензій. Звичайно, останній варіант набагато зручніший і простий, незважаючи на неквапливість, тому і більше любимо.

Інгредієнти:

  • 4 маленькі цукіні
  • 2 баклажани
  • 2 червоні солодкі перці
  • 2 жовті солодкі перці
  • 4 соковиті помідори
  • 2 цибулини
  • 2 часточки часнику
  • 8 ст. оливкової олії
  • сіль, свіжомелений чорний перець
  • прянощі: по одній гілочці петрушки, чебрецю, майорану, естрагону, розмарину та чаберу

Приготування:

Підготуйте овочі. Поріжте цукіні на кружальця заввишки 1 см, баклажани – на невеликі шматочки. Солодкий перець розріжте наполовину, витягніть насіння та перегородки, поріжте на шматки вздовж. Помідори, бланшировані в окропі, помістіть під струмінь холодної води, зніміть шкірку і поріжте кожен на чотири частини або ще дрібніше. Цибулю та часник очистіть, цибулю поріжте кільцями, часник дрібно покришіть.

Обсмажте цибулю та баклажани. У глибокій сковороді або іншому посуді з товстим дном на оливковій олії обсмажте цибулю з чебрецем. Коли цибуля стане золотистою, додайте баклажани, солодкий перець, часник і загасіть кілька хвилин.

Читайте також:  Глікемічний індекс каш - таблиця. Які каші корисні, а які шкідливі?

Додайте інше. До обсмажених овочів приєднайте цукіні, трохи згасіть, потім додайте помідори, акуратно, але ретельно перемішайте і тушкуйте близько 10 хвилин. В кінці приготування посоліть, поперчіть і додайте|добавляйте| зелень. На стіл страва подається одразу.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я