Традиційна прованська страва рататуй стала відомо багатьом завдяки однойменному мультфільму. Однак для французів це по-справжньому культова їжа.
У французьких кулінарних журналах іноді розгоряються дискусії про те, як правильно готувати цю класичну прованську страву. Різні точки зору збігаються лише в одному: у тому, що в соті «беруть участь» цукіні, солодкий перець, баклажани, помідори, оливкова олія та пучок пряної зелені. Про те, якою має бути зелень, спільної думки немає. Головне «яблуко розбрату» – це базилік. Справжнім знавцям французької кухні не вдається домовитись і про правила процесу приготування. Цінителі чистого смаку вважають, що кожен овоч – баклажан, солодкий перець та інші – потрібно обсмажити в олії окремо. Також помідори, часник та прянощі для соусу повинні готуватися окремо. І лише наприкінці все об’єднується. Протилежний табір знавців стверджує, що все має гаситись разом, неквапливо і без претензій. Звичайно, останній варіант набагато зручніший і простий, незважаючи на неквапливість, тому і більше любимо.
Інгредієнти:
- 4 маленькі цукіні
- 2 баклажани
- 2 червоні солодкі перці
- 2 жовті солодкі перці
- 4 соковиті помідори
- 2 цибулини
- 2 часточки часнику
- 8 ст. оливкової олії
- сіль, свіжомелений чорний перець
- прянощі: по одній гілочці петрушки, чебрецю, майорану, естрагону, розмарину та чаберу
Приготування:
Підготуйте овочі. Поріжте цукіні на кружальця заввишки 1 см, баклажани – на невеликі шматочки. Солодкий перець розріжте наполовину, витягніть насіння та перегородки, поріжте на шматки вздовж. Помідори, бланшировані в окропі, помістіть під струмінь холодної води, зніміть шкірку і поріжте кожен на чотири частини або ще дрібніше. Цибулю та часник очистіть, цибулю поріжте кільцями, часник дрібно покришіть.
Обсмажте цибулю та баклажани. У глибокій сковороді або іншому посуді з товстим дном на оливковій олії обсмажте цибулю з чебрецем. Коли цибуля стане золотистою, додайте баклажани, солодкий перець, часник і загасіть кілька хвилин.
Додайте інше. До обсмажених овочів приєднайте цукіні, трохи згасіть, потім додайте помідори, акуратно, але ретельно перемішайте і тушкуйте близько 10 хвилин. В кінці приготування посоліть, поперчіть і додайте|добавляйте| зелень. На стіл страва подається одразу.