Фінляндія вступить до НАТО 4 квітня

26

Цього вівторка найбільший у світі оборонний альянс стане ще більшим. До нього приєднується Фінляндія, держава, яка має протяжний кордон із Росією. Вони самі винні, таке послання до Москви.

 

Фінляндія вступить до НАТО 4 квітня

Фінляндія офіційно стане членом НАТО цього вівторка. Генеральний секретар Йєнс Столтенберг і президент Фінляндії Саулі Ніїністе оголосили, що вступ країни до НАТО буде відзначений церемонією перед штаб-квартирою НАТО в Брюсселі сьогодні вдень.

Там уперше буде піднято фінський прапор. На церемонію також запрошено міністра закордонних справ Німеччини Анналену Баєрбок та її 29 колег з інших нинішніх країн-членів, які, як очікується, візьмуть участь у черговій зустрічі у штаб-квартирі Альянсу.

Столтенберг сказав про «історичний тиждень» для Нато. Вступ Фінляндії до НАТО сприятливий для безпеки Фінляндії, безпеки Північної Європи та НАТО в цілому. Фінляндія надасть значні, добре навчені та освічені збройні сили, які в даний час також інвестують у понад 60 сучасних винищувачів F‑35. Крім того, ця країна є однією з небагатьох держав, яка не знизила бойову готовність після закінчення холодної війни.

Нато: явний провал Путіна

Норвежець також дав зрозуміти, що розглядає ухвалення Фінляндії в Нато як явну ознаку провалу політики президента Росії Володимира Путіна. Путін розпочав війну проти України з оголошеною метою зменшити присутність Нато в Європі та запобігти подальшому розширенню альянсу, пояснив він. Після вступу Фінляндії кордон НАТО з Росією збільшиться більш ніж удвічі – на 1300 кілометрів.

Після вторгнення Росії в Україну Фінляндія разом зі Швецією минулого року вирішила подати заявку на вступ до НАТО після тривалого військового нейтралітету. Туреччина, яка, як один із 30 членів НАТО, має дати свою згоду, спочатку висловила застереження і тим самим відклала вступ на кілька місяців. Тільки в середині березня президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що він відмовиться від своєї колишньої опозиції вступу Фінляндії.

Читайте також:  Карнавал у Ріо блищить інноваціями

Ердоган зберігає блокаду проти приєднання Швеції до сьогодні. Він звинувачує цю країну насамперед у недостатній прихильності до боротьби з «терористичними організаціями». Анкара в основному має справу із забороненою Курдською робочою партією PKK. Спочатку Ердоган висунув аналогічні звинувачення проти Фінляндії. Швеція також все ще очікує на схвалення Угорщини.

Коментуючи турецьку блокаду, Столтенберг сказав, що він абсолютно впевнений, що Швеція також стане членом організації. Швеція не залишиться осторонь і вже зараз може розраховувати, що НАТО відреагує на погрози або напади на країну.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я