Екстрена контрацепція або “План Б”

111
Губи

В житті трапляються непередбачувані події. І в статевому – теж. Сповз чи порвався презерватив, зсунулась спіраль, забули випити КОК. І це ми вже не говоримо про сексуальне насилля.

Саме для таких випадків і придумали методи екстреної контрацепції.

Вони запобігають настанню вагітності у 95% випадків, але не можуть захистити від інфекцій. Ефективність препаратів залежить від багатьох факторів. Але пам’ятайте, що вже при вагітності ці методи не діють. Треба встигнути до.

Нам відомі 3 типи екстреної контрацепції – гормональний, негормональний (на основі уліпристалу ацетат) та механічний. Перший блокує вивільнення яйцеклітини, другий – пригнічує вироблення необхідних для настання вагітності гормонів, а третій – перешкоджає імплантації плоду.

Гормональні та негормональні таблетки слід прийняти протягом 72 годин після незахищеного статевого акту. Механічний засіб (внутрішньоматкова спіраль) варто встановити протягом 5 діб.

Мої пацієнти запитують – наскільки безпечно використовувати екстрену контрацепцію?

Звичайно, якщо так трапилось, а вагітніти ви не хочете – то такий спосіб ефективний та виправданий. Проте слід розуміти, що його придумали саме для екстрених випадків. Тому екстрена контрацепція не підходить для постійного прийому.
Як і будь-який препарат, вони мають ряд побічних дій (нудота, запаморочення, біль внизу живота, порушення циклу). Але їх може і не бути.

А от вживаючи таблетки постійно ви ризикуєте порушенням не лише циклу, а й гормонального фону.

В будь-якому випадку, якщо у вас з певних причин відбувся незахищений статевий акт – не слід відразу бігти в аптеку. Перше, що ви маєте зробити – зателефонувати до вашого гінеколога. Він знає особливості вашого організму та порадить, як краще діяти в такій ситуації.

Бережіть себе та будьте здорові❤️

Читайте також:  Гормональні аналізи – як підготуватись?

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я