Декілька поколінь під одним дахом: як облаштувати кімнату для бабусі

42

Іноді діти забирають під своє крило літніх батьків, щоб у літньому віці їхнє життя було легшим. Коли відбуваються раптові зміни, членам сім’ї просто необхідно підібрати правильне рішення і створити у своєму будинку такі умови життя, які відповідатимуть потребам їхніх батьків похилого віку. Дизайнер інтер’єрів ділиться порадами про те, як облаштувати кімнату для літньої людини та знайти рішення, що відповідають її потребам.

Через зміни у житті рідні забрали бабусю під своє крило та запросили її жити з ними у своєму будинку в Огрі. Родичам довелося змінити обстановку та облаштувати для бабусі окрему кімнату. Будинок збудували 14 років тому, і сім’я користувалася всіма приміщеннями. Оскільки зміни відбулися несподівано, для бабусі обрали кімнату, яка раніше слугувала коморою. Переїзд відбувся нещодавно, і кімната для бабусі виявилася незручною та незатишною. У кімнаті, як і раніше, зберігалися різні речі, що рідко використовуються – наприклад, холодильники, стіл для саду, принтер, рутери, прасувальна дошка і т. д. З’явилася гостра необхідність перетворити комору на повноцінну житлову кімнату.


Обставити приміщення з урахуванням потреб людей, що в ньому проживають

Кімната була не пристосована для зручного життя: там не було місць для зберігання – у бабусі не було шафи, і її одяг зберігався на вішалках на дошці для прасування. Крім того, жінці не було де зберігати свої особисті речі.

“Я раджу вибирати меблі, які відповідають потребам господарів кімнати. Наприклад, для літніх людей я рекомендую вибирати меблі в традиційному стилі. Меблі повинні бути зручними, легко рухатися, відповідати вимогам віку – бути не складними, але при цьому функціональними”, – пояснює дизайнер. інтер’єрів IKEA Ольга Журавльова.

Читайте також:  Хочу виглядати добре! Чи можна зробити фото на паспорт наперед?

Дизайнер інтер’єру використовувала дерев’яні аксесуари, що підходять до основних деталей кімнати – дерев’яного підвіконня та дверних отворів, так, щоб вони поєднувалися з новим оформленням кімнати. Дерев’яні вішалки, прикріплені до стіни, дозволили створити над ліжком перегородку, яка виконує не лише декоративну функцію, а й дозволяє повісити на ліжку речі, за якими не хочеться вставати.


Відсутність місця для зберігання речей – це основна причина, що викликає роздратування у 28% жителів Латвії, свідчать результати останнього дослідження ІКЕА “Життя вдома”. Дизайнер інтер’єрів наголошує, що навіть у невеликому приміщенні можна використовувати системи зберігання. Невеликі шафи ідеально підійдуть для влаштування маленьких кімнат. Крім того, ви можете підібрати шафу із меншою глибиною. Двері будуть менше, і частина, що відкривається, буде зручніше, раз простір обмежений. Важливо не забути про освітлення в шафі. Літній людині буде простіше знайти потрібні речі, якщо в шафі буде встановлено світлодіодну стрічку з вбудованим датчиком.

Вибирайте меблі, які підходять для людей похилого віку

Дизайнер вибрала ліжко, яке вдень виконуватиме функцію дивана. Завдяки висувній частині, диван легко і швидко перетворюється на двоспальне ліжко. “Диван-ліжко дозволить вам перетворити спальню на вітальню. Вдень, або коли приходять гості, таке ліжко стає диваном для посиденьок. Залишається тільки додати подушок, щоб спертися ліктем і сидіти з комфортом. Друга перевага цього рішення – додаткові ящики для зберігання, які допоможуть вирішити проблему зберігання сезонних речей, для яких зазвичай важко знайти місце, – каже дизайнер інтер’єрів IKEA.


Дизайнер також передбачила куточок для читання, розмістивши у зоні відпочинку зручне крісло, розроблене у співпраці з фізіотерапевтами та доглядальницями. Крісло було спроектовано з урахуванням потреб людей похилого віку, і є ергономічним і практичним. Воно сконструйовано таким чином, щоб людям похилого віку було зручно вставати, і забезпечує додаткову підтримку спини, яка допомагає розслабитися, а підлокітники розташовані на оптимальній висоті. Додатковий захист можна забезпечити, одягнувши крісло захисний чохол. Чохол дозволяє продовжити термін служби крісла і оновлювати обстановку – через деякий час ви можете вибрати чохол іншого кольору.

Читайте також:  До та після: неймовірне перетворення старомодної кухні

Розумне освітлення зробить повсякденне життя простіше

“При оформленні кімнати я зіткнулася з невеликою проблемою – розташування вимикачів було незручним. Цю проблему я вирішила за допомогою розумних пристроїв. Я підключила вимикач основного світильника до пульта дистанційного керування STYRBAR. За допомогою пульта можна не тільки вмикати та вимикати світло, але й керувати налаштуваннями джерел освітлення та створювати настрій, змінюючи інтенсивність, колір та температуру освітлення”, – каже Ольга.


Це дозволить зробити повсякденне життя літньої людини набагато простіше та зручніше. Наприклад, при підготовці до сну жінці більше не потрібно ходити до вимикача та вимикати світло. Вона може вимкнути світло, не встаючи з ліжка, просто натиснувши кнопку на пульті дистанційного керування.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я