Наявність діагнозу цукровий діабет 2 типу має на увазі максимальне обмеження швидких вуглеводів, цукру та рафінованих продуктів. Вживання фруктів допустиме, але в невеликих кількостях – і якщо це не суперечить рекомендаціям вашого лікаря.
Любов до солодкого – риса, що поєднує багатьох людей з діагнозом цукровий діабет 2 типу. Однак надмірне вживання солодкого лежить в основі цього порушення обміну речовин, пов’язаного з нездатністю організму правильно реагувати на високий рівень цукру в крові.
У цьому залежність від солодощів проявляється як на фізичному, а й у емоційному рівні. Вживання цукрових продуктів призводить до викиду гормону заохочення дофаміну, що в буквальному розумінні покращує настрій. Саме тому від солодкого так важко відмовитись.
Що категорично не можна їсти при діабеті?
Надлишок рафінованих вуглеводів у харчуванні – одна з ключових проблем сучасного раціону. Статистика говорить про те, що середня людина вживає в 3 рази більше цукру, ніж вимагають норми — що найчастіше і є головною причиною розвитку цукрового діабету 2 типу.
Рекомендації Всесвітньої Організації Охорони здоров’я зводяться до того, що максимальна кількість цукру в раціоні людей без діабету не повинна перевищувати 7-8% від сумарної калорійності раціону. Зазвичай це менше 50 г цукру (включаючи доданий у продукти харчування).
Більшість видів солодощів (цукерки, торти, печиво, вафлі, кекси та інша здобна випічка) щонайменше на половину складаються з цукру або споріднених до нього швидких вуглеводів. Вживання таких продуктів суворо забороняється за наявності діабету.
Ультра-оброблена їжа
Окрему категорію займає так звана ультра-оброблена їжа. Термін покликаний доповнити і розширити поняття фастфуд – якщо про шкоду картоплі-фрі та чіпсів знає кожен, то рідко хтось замислюється про те, що поживний профіль морозива мало відрізняється від піци.
Подібні продукти харчування містять надмірну кількість насичених жирів, рафінованих вуглеводів (як цукру в чистому вигляді, так і максимально очищеного від клітковини борошна пшеничного “вищої” якості) і солі. За наявності діабету ці інгредієнти повинні бути обмежені.
Хліб, макарони та борошняні продукти
Хоча перемелювання — одна з найдавніших форм обробки зернових, рафінована мука з’явилася лише у 18 столітті. Первинною причиною для видалення оболонки стали бактерії – борошно вищого ґатунку здатне довше зберігатися (як на полиці, так і в процесі доставки в магазин).

Фактично, саме рафіноване пшеничне борошно дозволяє випікати повітряний хліб та ніжні десерти. Однак з оболонкою видаляється і клітковина – в результаті біле борошно різко підвищує рівень цукру в крові. Це небезпечно та вкрай небажано при цукровому діабеті.
Глікемічний індекс
Глікемічний індекс – показник, пов’язаний зі швидкістю засвоєння вуглеводів, що містяться в продукті харчування. Чим вище ГІ їжі, тим швидше вуглеводи, що входять до її складу, трансформуються в глюкозу в крові – що може призводити до надлишку вироблення інсуліну.
З іншого боку, роль грає глікемічна навантаження — вона залежить від розміру порції. Зрештою, важливий як глікемічний індекс, а й обсяг з’їдених вуглеводів.
Хлібні одиниці
Хлібна одиниця – це параметр, який полегшує контроль дози необхідного інсуліну при цукровому діабеті. Одна хлібна одиниця дорівнює середньому шматку хліба, склянці молока або столовій ложці крупи (до варіння) – близько 10 г вуглеводів у формі крохмалю та 2 г клітковини.
Знаючи хлібний індекс продукту, можна розрахувати дозу необхідного інсуліну — для засвоєння однієї хлібної одиниці потрібно від 0,5 до 4 одиниць інсуліну. Більш точна цифра визначається з урахуванням глікемічного індексу вживаних вуглеводів.
Які фрукти не можна за діабету?
По-перше, нагадаємо про те, що за наявності цукрового діабету заборонено вживати фруктові соки – як свіжі, так і відновлений сік з пакета. В середньому одна склянка соку містить до 30-40 г цукру, що на 90% покриває максимальну добову дозу для людей без діабету.
По-друге, необхідно обмежити вживання фруктів з високим вмістом вуглеводів у складі — передусім бананів, ананасів, кавунів, динь, манго, фініків, інжиру та родзинок. Сухофрукти також заборонені – основним компонентом їхнього складу є саме цукор.
З іншого боку, наявність цукрового діабету не передбачає автоматичної заборони вживання фруктів — рекомендується лише враховувати вміст швидких вуглеводів (отже, і розмір порції). Дієтологи окремо наголошують, що повна відмова від фруктів — ризиковане з погляду здоров’я рішення.
Висновок
Наявність діагнозу цукровий діабет 2 типу має на увазі максимальне обмеження швидких вуглеводів, цукру та рафінованих продуктів. Вживання фруктів допустиме, але в невеликих кількостях – і якщо це не суперечить рекомендаціям вашого лікаря.