Число внутрішньо переміщених осіб досягло рекордного рівня

16

Все більше людей змушені тікати від конфліктів, голоду та зміни клімату у своїх власних країнах. Ця проблема особливо велика у десяти країнах.

 

Число внутрішньо переміщених осіб досягло рекордного рівня

Конфлікти, голод та зміна клімату витісняють дедалі більше людей. Як повідомляє Женевська обсерваторія у справах внутрішньо переміщених осіб (IDMC), торік кількість людей, переміщених у своїй власній країні, підскочила до 71,1 мільйона. Це на 20 відсотків більше, ніж роком раніше. Більше, ніж будь-коли, людей були змушені тікати протягом дванадцяти місяців – 60,9 млн. осіб, серед них багато тих, хто вже був переміщений.

Лише в Україні наприкінці 2022 року налічувалося близько 5,9 мільйона переміщених осіб через агресивну війну Росії. Кілька мільйонів людей також тікали звідти за кордон. За даними Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН), лише в Європі одержали захист близько п’яти мільйонів людей. Однак у доповіді Обсерваторії йдеться виключно про переміщених осіб, які залишилися в країні, де вони проживали раніше.

Проблема особливо велика у десяти країнах

Близько 28,3 мільйона людей було переміщено внаслідок конфліктів та насильства у своїй власній країні у 2022 році, що майже вдвічі більше, ніж роком раніше. 32,6 мільйона людей були змушені залишити свої будинки через стихійні лиха та кліматичні катастрофи, що на 40% більше, ніж роком раніше. Це було спричинено посухами, наприклад, на Африканському Розі, або повенями, наприклад, у Пакистані. Серед цих переміщених осіб є люди, які вже тікали раніше.

Проблема особливо гостра в десяти країнах, на які в сукупності припадає три чверті переміщених осіб, повідомляє Обсерваторія: Сирія, Афганістан, Демократична Республіка Конго, Україна, Колумбія, Ефіопія, Ємен, Нігерія, Сомалі та Судан. У Судані до недавніх бойових дій вже налічувалося 3,7 мільйонів переміщених осіб.

Читайте також:  США не виключають продовження військової підтримки Ізраїлю

Оскільки цифри належать до 2022 року, до них не включено останній масовий результат після початку бойових дій у Судані в середині квітня. З середини квітня щонайменше 700 000 людей було переміщено всередині своєї країни. Щонайменше 150 000 людей до 9 травня вже бігли через кордон до сусідніх країн.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я