Чим загрожує воєнний стан іншим регіонам Росії

22

Як просувається контрнаступ України на південному фронті — запорізькому та херсонському напрямах і що буде в регіонах Росії, де запровадили «особливі режими» та військовий стан.

Військовий стан Росії

Президент Росії Володимир Путін указом ввів військовий стан на чотирьох анексованих територіях та «особливі режими» у регіонах центральної та південної Росії. У той же час на фронті, на його херсонському напрямку, ведеться контрнаступ української армії. Як військовий режим допоможе російським військам, які обмеження чекають на мешканців анексованих та російських територій і чого очікувати найближчими днями українського наступу на Херсон, відповідають експерти, опитані Aussiedlerbote.

Це ж стосується прикордонних Україні російських територій, в яких запроваджено режим середнього реагування — Крим, Краснодарський край, Білгородська, Брянська, Воронезька, Курська, Ростовська області та Севастополь. В інших регіонах центрального (ЦФО) та південного (ЮФО) федеральних округів РФ запровадили рівень «підвищеної готовності».

Незважаючи на загрозливі назви, пояснень до дій та режимів федеральний уряд РФ не назвав. Кремль у документі вказав лише на те, що «глави регіонів отримають додаткові повноваження для забезпечення безпеки», а конкретні заходи мають розробити силові відомства.

Юрист правозахисного центру «Меморіал» Дмитро Гурін каже, що закон про воєнний стан максимально розв’язує руки главам анексованих регіонів. Наприклад, можна змусити громадян до обов’язкової праці, а бізнеси вилучити чи перенаправити на військові потреби.

Крім цього військовий стан уможливлює без суду прослуховувати пристрої, отримувати дані про геолокацію пристроїв, контролювати будь-які канали зв’язку. Також у владі нових «губернаторів» регіонів є можливість повного відключення будь-якого виду зв’язку та інтернету на території цих областей, кажуть експерти «Мережевих свобод». Однак варто зазначити, що в регіонах Л/ДНР раніше застосовувалися і жорстокіші заходи до людей. Полонені місцевих «підвалів» — так там називають СІЗО та в’язниці, розповідали про хімічні, фізичні та психологічні тортури.

Особливі режими готовності

Однак це стосується лише регіонів з військовим становищем, каже Гурін. За його словами, багатьом губернаторам ЦФО та ПФО дозволено вводити «інші заходи» на свій розсуд, які дозволяють поширити обмеження на фінансову та економічну діяльність громадян та юросіб у їхніх регіонах. Ці обмеження, по суті, можуть бути такими ж, як при воєнному стані — єдина відмінність полягає в юридичному терміні. Так, у законах про «особливі режими готовності» є пункти, які також передбачають відключення інтернету, але вже на звичайних територіях РФ — це можуть назвати «особливим режимом роботи об’єктів комунікації та зв’язку».

Читайте також:  Війна в Україні: Бахмута захоплено на 80%

Експерти зазначають, що подібні «полегшені» назви — норма російської влади: під час пандемії «карантин» називали «самоізоляцією», згодом — війну «спецоперацією», а мобілізацію «частковою».

Раніше у розмові з соціологом Олексієм Тітковим редакція зазначала, що це робиться для підтримки рейтингу Путіна та влади. Зважаючи на все, це працює — популярність президента Росії на найвищому рівні більше року, його діяльність схвалюють понад 75% росіян.

Проте щодо точно сформульовані законом заходи існують, стверджує Гурін. При «середньому рівні реагування» можна запровадити «мобілізаційні заходи у сфері економіки» — розмите формулювання, що передбачає будь-що, можливість відселення мешканців у безпечні райони, особливий режим в’їзду-виїзду та переміщення територією.

Особливі режими – інша назва для воєнного стану

Наприклад, на території Білгородської області, де введено «режим середнього реагування», при цьому армія РФ зводить оборонну лінію у вигляді «бетонних надолбів» — триметрових триметрових пірамід, що перешкоджають проїзду військової техніки.

“Обмежений” військовий стан – така ж брехня, як і “часткова” мобілізація. Оголошення воєнного стану скасовує правовий режим у всій країні. Всі інші софізми в указах і промовах президента вигадані лише для того, щоб обдурити та заплутати людей. Обмеження прав і свобод з посиланням на укази Путіна тепер стануть повсюдним явищем, яке тією чи іншою мірою торкнеться кожного, окрім привілейованої «еліти» наближених до президента», — каже юрист.

На його думку в розмові з Ausiedlerbote погодився і політтехнолог Костянтин Калачов.

«Нині жодних заходів, що обмежують звичайний ритм життя міста, не вводиться ні в Москві, ні в Московській області. Власне, у тих регіонах, які не є прикордонними, життя продовжується у колишньому режимі. На нових територіях режим інший, і це очевидно. Військовий стан зобов’язує», — каже він.

Читайте також:  Зернова угода під загрозою

Однак у Москві змін не відчули, розповідає політтехнолог.

«Що ж стосується різниці між головами ЛНР, ДНР та головами зайнятих російськими військами нових територій, то це питання риторичне. Звичайно ж, вона є. У ЛНР та ДНР система влади складалася 8 років, є свої силові структури, кадри, внутрішні ресурси. Херсонщина та Запоріжжя – це насамперед військові, а місцеві представники військово-цивільної адміністрації спираються на їхній ресурс і не самодостатні», — сказав Калачов.

Південний фронт конфлікту у пожежах

У цей час українською армією ведеться наступ на південному фронті, стверджує військовий оглядач та засновник Conflict Intelligence Team Руслан Левієв. Він посилається на власну аналітику військових зведень ЗСУ. За його словами, ЗСУ приховують свої дії на херсонському напрямку — так було під час наступу на Харківщині на початку вересня, коли Росія втратила значну частину окупованих територій, каже Левієв.

Також у мережі з’являються знімки та відео «трофейної» техніки, які публікують українські військові. Наприклад, один із найбільших акаунтів військового огляду в Twitter Oryx щодня показує десятки таких знімків. За їхніми даними, 20 жовтня втрати техніки ЗСУ становили 14 одиниць, тоді як російські — 23 одиниці.

Тут варто зазначити, що російська армія досі не має якісного зв’язку із зовнішнім світом — протягом усієї війни окремі солдати РФ менш часто публікують власні кадри. Проте військові кореспонденти та інші російські джерела підтримують зв’язок із учасниками лінії фронту та також говорять про контрнаступ ЗСУ.

Оглядач зазначає, що у настанні української армії значну роль можуть відіграти системи ППО Iris-T, передані Києву владою Німеччини. Вони призначалися для постачання до Єгипту, проте в Каїрі поступилися озброєнням Україні. Подібного озброєння ще немає у самого Берліна. Проте Міноборони Ізраїлю після кількох тижнів мовчання заявили, що відмовляються від постачання озброєння Україні. Левієв каже, що таке рішення ухвалено через побоювання Ізраїлю в тому, що Росія може надати доступ до захопленої техніки Ірану — ворогові Ізраїлю. Це допоможе Тегерану вдосконалити своє озброєння для, наприклад, обходу ізраїльського ППО.

Читайте також:  Путін навряд чи застосує ядерну зброю

Хоча російські джерела і стверджують про настання ЗСУ, повноцінно воно ще не почалося, стверджують інші джерела РФ. У найбільшому російському телеграм-каналі з військовим оглядом «Рибар» говорять про накопичення сил ЗСУ на запорізькій частині фронту. У їхньому останньому зведенні дій на фронті йдеться, що в Оріхівському районі Запоріжжя ЗСУ провели «розвідку боєм», але російські сили відбили атаку.

При цьому дані «Рибаря» збігаються із твердженнями Левієва щодо деяких нинішніх принципів розвідки та ведення боїв ЗСУ. Зараз вони не застосовують у боях турецькі «Байрактари», безпілотники використовуються на відстані від гарячих точок фронту для розвідки ослаблених точок дотику.

При цьому точкові удари обох сторін по цивільній інфраструктурі продовжуються: напередодні армія РФ вдарила по енергетичному об’єкту в Кривому Розі, кілька районів залишилися без світла, стверджує місцева влада. Вранці того ж дня прилетів український снаряд до підстанції Білгородської ТЕЦ — вже надвечір через це в її інфраструктурі сталася збій і сталася пожежа — кілька районів залишилися без світла. Левієв нагадує, що такі удари по цивільній інфраструктурі є порушенням міжнародного гуманітарного права.

Він зазначив, що повною мірою сказати про дійсний наступ ЗСУ можна буде лише через кілька днів. Однак ці воєнні дії будуть приховані армією України. Іноді аналітики можуть відстежити їх на карті пожеж, яку створюють міжнародні супутники.

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я