Льон цінують за особливий склад насіння, а саме підвищений вміст у ньому Омега-3 жирних кислот та лігнанів – натуральних гормонів, що блокують дію поганих естрогенів, що викликають рак грудей. Тому льон необхідний жіночого організму.
Омега-3 робить шкіру, волосся та нігті здоровими. А лігнани покращують жіноче здоров’я. Насіння льону корисне для кишечника, тому що допомагає вивести з організму токсини, холестерин і канцерогени, а також сприяють кращому засвоєнню їжі, пише Elle.
Ще це насіння, з якого виростають ніжні блакитні квіти, збагачені селеном, якого організму жителів великих міст часто не вистачає. Завдяки селену льон приймають для профілактики онкологічних захворювань.
Багато лікарів рекомендують додавати насіння льону в кефір або йогурт вранці — так ви забезпечите організму найнадійніше протистояння бактеріям, тому що насіння має підвищені антибактеріальні властивості і дуже ефективне в період активності різних сезонних вірусів.
Багато хто вводить у свій раціон насіння льону, щоб скинути вагу: у ньому трохи калорій, зате багато користі, крім того, насіння має властивість збільшуватися в шлунку і обволікати його стінки.
Насіння льону корисне при вагітності – завдяки клітковині, що допомагає позбутися запорів. А в післяпологовий період лецитин і вітамін B, що міститься в них, захищають нервові клітини, запобігаючи розвитку післяпологової депресії та інших психічних розладів.
Як приймати насіння льону, щоб отримати максимальну вигоду?
Вживати їх можна вранці, просто додаючи в каші, омлет, розбавляючи в йогурті, а також випиваючи на сніданок або полудень з кефіром або кислим молоком. Комплексне очищення організму можна провести, кілька днів поспіль попивши натще відвар із насіння льону, що по текстурі нагадує кисіль.
Відвар готується так: одну столову ложку насіння залити окропом, погріти на середньому вогні протягом півгодини, накрити кришкою або рушником та прибрати у тепле місце. Вживати не більше 250 мл на добу.
Насіння льону не можна зберігати на світлі: під його впливом олії та жирні кислоти моментально окислюються і утворюють шкідливі для організму канцерогенні пероксиди. Ви відразу зрозумієте, що насіння зіпсувалося, за їх характерним гірким смаком. Так що зберігайте льон у темному та прохолодному місці.
Якщо хочете таку фігуру, як модель, почніть харчуватися як вони. Лляна каша не містить глютену, в ній багато клітковини і, навпаки, мало вуглеводів. А Омега-3 жири зроблять вашу шкіру та волосся ідеальним. Каша вийде темною та в’язкою. Не лякайтеся — такою вона й має бути. І нехай спочатку смак каші здасться вам незвичним, ваше тіло та організм точно скажуть вам спасибі. Тим більше, що навіть варити нічого не потрібно. Записуйте рецепт.
Порада: кашу робити на воді, а замість цукру взяти ягоди чи фрукти.
Рецепт лляної каші
Складові:
-
3 ст ложки льняного борошна (можна використовувати як покупну, так і домашню. Робити її просто: перемелить насіння в кавомолці. Фабричне борошно частково знежирене, тобто обробляється).
-
Склянка гарячої води (або молока). Фрукти або ягоди (банан, лохина, полуниця).
Спосіб приготування:
-
Залити льняну муку|борошно| водою, ретельно перемішати віночком або ложкою і накрити блюдцем або кришкою на 5-10 хвилин|мінути|. Готово!
-
Додати зверху ягоди. Порада: можна пом’яти банани вилкою та втрутити в кашу, тоді вона відразу стане солодкою. А можна використати замість шкідливого цукру сироп агави.
.