Чому не варто мити підлогу або пилососити щодня

114

Те, що люди називають пилом, насправді є твердими частинками, розміри яких коливаються від 10 до 0,01 мікрона. Коли вони менше 10 мікрон, можуть вільно переміщатися у просторі. Саме цей пил, що літає в повітрі, ми добре бачимо в сонячні дні. Як тільки пил досягає розміру близько 50 мікрон, починає осідати на різних поверхнях.

Сама собою пил теж не з’являється. Хоча часто можна і подумати. Він формується з пір’я, лупи, шерсті – від життєдіяльності свійських тварин та людини. Сюди ж потрібно додати частинки мошок і комах, що кружляють на кухні над продуктами або в інших кімнатах над рослинами. Ще пил може формуватися із фрагментів шкіри та волосся людини, із частинок скловолокна, нейлону, паперу, тканин – все це ми використовуємо в побуті.

Найнеприємніше в цьому те, що у пилу живуть пилові кліщі, які настільки маленькі, що практично невидимі для людського ока. Вони живуть у кожній квартирі або у приватному будинку. Для людини дуже небезпечні відходи їхньої життєдіяльності.

Ще одна небезпека полягає в тому, що порошинки здатні вбирати практично будь-які речовини, які можуть потрапити до приміщення. Тому найчастіше у тому числі міститься майже вся таблиця Менделєєва.

Як часто треба прибирати: що кажуть вчені

Вченими було проведено окреме дослідження, у ході якого вивчався статки кількох тисяч квартир. Як показав аналіз, завдяки вологому прибиранню дійсно можна значно знизити кількість пилових частинок, що літають у повітрі. Проте вже через три дні їхня кількість знову повертається до первісного значення, пише ТСН.

Тобто, за результатами дослідження, прибирати у квартирі чи будинку потрібно двічі на тиждень. І прибирання включає використання пилососа, миття підлог і протирання пилу на всіх поверхнях. Особливо важливо це у тому випадку, коли у будинку живуть маленькі діти, домашні тварини.

Читайте також:  Харчове вікно – нові дослідження важливості контролю часу вживання їжі

Чому не варто мити підлогу або пилососити щодня

За словами мікробіолога Джейсона Тетро, ​​не варто занадто захоплюватися прибиранням і оголошувати війну всім мікроорганізмам, які живуть у вашому будинку. Все тому, що життя в стерильних умовах потрібне лише людям з дуже ослабленим імунітетом. Всім іншим присутність у навколишньому повітрі невеликої частинки мікробів навіть корисна. Особливо це стосується дітей. Адже так їхній організм вчить імунітет зустрічатися з різними чинниками зовнішньої загрози та правильно реагувати на них.

Рекомендації фахівців із прибирання

  • Міняти постільна білизна рекомендовано хоча б раз на тиждень, але в крайньому випадку можна раз на два тижні. Наволочки на подушках по можливості краще міняти частіше.
  • Раковини дезінфікуються та чистяться щодня, навіть якщо вони виглядають чистими. Раз на тиждень – обробка спеціальними засобами.
  • Раз на тиждень килими ретельно обробляються щіткою. Пилолосити потрібно за потреби – якщо немає сильного забруднення, можна перенести на наступний тиждень.
  • Підлоги у спальні та інших кімнатах миються 1-2 рази на тиждень, а от на кухні частіше. Влітку краще мити підлогу частіше, а взимку можна рідше.
  • Ванна або душова кабіна очищається не рідше одного разу на два тижні, але щоб не з’являлося пліснява скло, штори та фіранки промиваються раз на тиждень.
  • Кухонні рушники змінюють 1-2 рази на тиждень, а ось рушники для душу/ванни – раз на 7-10 днів або в міру забруднення.
  • Дверні ручки протирають не рідше одного разу на тиждень, особливо якщо це двері на кухню, туалет або ванну кімнату.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я