Чому не можна “розігріватися” алкоголем удома перед походом до бару? Відповідає нарколог

9

Уявіть, що ви зустрілися з друзями перед тим, як разом вирушити до клубу, на концерт чи на вечірку. Усі випили по парі-трійці чарок під хорошу музику, і настрій — нікуди. Ви завантажилися в таксі та поїхали туди, де чекає «продовження банкету». Це цілком типовий, популярний і, здавалося б, нешкідливий сценарій — трохи «розігрітися» перед тим, як піти в місце, де буде солідніша випивка.

Люди можуть так чинити з кількох причин, пише Vokrugsveta з посиланням на статтю австралійського психолога, фахівця з алкогольної та наркотичної залежностей Кім Колдуелл у журналі The Conversation. Так, у деяких країнах, зокрема в Австралії, алкоголь у барах та ресторанах надзвичайно дорогий, тому заздалегідь випиваючи вдома куплене в супермаркеті дешеве спиртне, люди сподіваються заощадити.

Крім того, людям може подобатися вирушати на вечірку вже напідпитку, щоб далі градус веселощів тільки підвищувався. Ще одна можлива причина — надія, що, випивши вдома, менше питимеш протягом решти вечора.

Як би там не було, «попередня випивка» має свої ризики, попереджає Колдуелл. Справа в тому, що алкоголь пригнічує здатність контролювати імпульсивну поведінку. Прийшовши в клуб або на вечірку вже напідпитку, вам буде складніше встояти перед спокусою, і ви з більшою ймовірністю вип’єте більше, ніж треба. В результаті ви анітрохи не заощадите, а ось ризик алкогольної інтоксикації суттєво зросте.

Щоб зменшити ризик такого розвитку подій, Колдуелл рекомендує, по-перше, обмежити порції спиртного під час «розігріву». По-друге, не поспішати – не потрібно намагатися випити все одним махом, навпаки, збільште проміжки між чарками або келихами. Так інтоксикація наростатиме повільніше.

Крім того, навіть просто «розігріваючись» перед вечіркою не варто пити без закуски. А у закладі краще доглядати друзів: якщо хтось вип’є надто багато, варто допомогти йому безпечно повернутися додому.

Читайте також:  Не бійтеся стати батьками: 5 популярних страхів та поради, як з ними впоратися

.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я