Кориця – пряність, що виготовляється з кори дерева, що спочатку зростав у Південній Індії. Корисні властивості кориці відомі людству тисячі років – вона широко використовується не тільки в кулінарії, а й в Аюрведі (традиційній індійській медицині).
Сучасні наукові дослідження підтверджують користь кориці здоров’ю. Зокрема, дедалі більше уваги приділяється здатності кориці регулювати рівень глюкози в крові, що особливо важливо для людей з наявністю цукрового діабету. Проте є й протипоказання.
Кориця при діабеті – користь та шкода
Кориця – це вічнозелена кущова рослина, що росте в тропічній зоні. Отримувана з її кори спеція з однойменною назвою відома людству близько 4 тис років – згадки кориці зустрічаються в Біблії, а також у Давньоєгипетських та Давньогрецьких манускриптах.
Традиційно кориця використовувалася як прянощі для приготування їжі (переважно, солодощів), для ароматерапії (у вигляді ароматичного масла), а також в медицині (як засіб для поліпшення травлення). Довгий час вважалося, що кориця допомагає схуднути.
Наукові дані підтверджують, що поліфеноли, що містяться в кориці, у процесі травлення здатні взаємодіяти з ферментами та ензимами шлунка — прискорюючи метаболізм глюкози та знижуючи вплив інсуліну на тканини організму.
Важливі застереження
По-перше, не всі наукові дослідження підтверджують здатність кориці впливати на рівень цукру в крові. Хоча механізм даного явища досить зрозумілий (і є підтвердження на тваринах), до проведених на людей досліджень є деякі питання.
По-друге, вживання порошку кориці може небезпечно знизити рівень глюкози в крові – і не рекомендується з одночасним прийомом цукрознижувальних препаратів. Плюс, кориця здатна дратувати шлунок та дихальні шляхи (при вдиханні) – що є протипоказанням для деяких людей.
Чай з кориці – на що впливає?
Однією з потенційних корисних властивостей чаю з корицею є здатність регулювати підвищений рівень цукру в крові. Дослідження показують, що щоденне вживання 3 г кориці може розглядатися як природна альтернатива на ранніх стадіях діабету 2 типу.
По-друге, частково підтверджено властивості чаю з корицею у зниженні рівня поганого холестерину (ЛПНЩ). У попередніх тестах на тваринах спостерігалося зниження рівнів ЛПНГ та тригліцеридів у крові.
По-третє, поліфеноли, що містяться в кориці, мають антиоксидантні властивості. Інакше кажучи, вони можуть запобігати окислення, викликане дією вільних радикалов.
Запобігання інсулінорезистентності
Властивості чаю з корицею як гіперглікемічного засобу було підтверджено наукою. Компоненти кориці діють як імітатори інсуліну та посилюють його метаболічну активність, стимулюючи утилізацію глюкози.
Однією з переваг щоденного вживання кориці є здатність до запобігання інсулінорезистентності. Однак нагадаємо, що перед початком прийому чаю з корицею вам може знадобитися консультація лікаря.
Як приготувати чай з корицею?
Строго кажучи, чай з корицею – це один із варіантів індійського напою “масала” (у дослівному перекладі “чай зі спеціями”). Інгредієнти можуть широко змінюватись, проте ключовими завжди є сам чай (найчастіше чорний), вода або молоко, підсолоджувач, а також спеції.
Класичний список спецій – кориця, кардамон, гвоздика, імбир та чорний перець, що додають пікантний смак. При наявності може використовуватися свіжий імбир, а також мускатний горіх, пелюстки троянди, корінь солодки, шафран або навіть мигдаль.
Простий рецепт
Традиційний спосіб приготування чаю масалу – це відвар, кипляча суміш молока та води з сипучим листовим чаєм, підсолоджувачами та цілісними спеціями.
Також у домашніх умовах можна приготувати чай із кориці із звичайного пакетованого чаю:
Інгредієнти:
1 паличка кориці (краще використовувати цейлонську) 1 склянка (250 мл) окропу 1 пакетик (2-4 г) чорного, зеленого або білого чаю За смаком – підсолоджувач.
Покрокове приготування:
Додайте киплячу воду – потім зачекайте 3-5 хвилин. Додайте чайний пакетик або сипкий чай – зачекайте ще 2-4 хвилини. Видаліть паличку кориці та процідіть чай додайте підсолодити за смаком (ми рекомендуємо стевію).
Кориця – пряність, з давніх-давен відома своїми корисними властивостями. Сучасна наука підтверджує її здатність впливати на рівень глюкози в крові – що може бути корисним за наявності цукрового діабету. Однак цей метод підходить не всім, оскільки є протипоказання.