Боргова колізія у США завершилася

42
Дефолту запобігли: його загроза уряду США через борги запобігла. Після Палати представників Сенат Вашингтона пізно ввечері в четвер (за місцевим часом) схвалив законопроект, який на якийсь час припиняє стелю держборгу США. Без цього кроку гроші в уряду США закінчилися б через кілька днів. Остаточне голосування в Конгресі поклало край довгому політичному протистоянню, яке викликало серйозні побоювання з приводу економічної кризи в США та за їх межами. До кінця демократи президента Джо Байдена вели запеклу боротьбу з республіканцями за досягнення компромісу.

Заворушення на фондових ринках

Дефолт найбільшої економіки світу міг спровокувати світову фінансову кризу та економічний спад. Тому політичний глухий кут у Вашингтоні викликав хвилювання і на фондових біржах.

63 зі 100 сенаторів проголосували за законопроект, який припиняє стелю боргу до 2025 року та одночасно обмежує державні витрати на найближчі два роки. Таким чином, було досягнуто необхідної більшості в палаті Конгресу. Це гарантує, що уряд не стане неплатоспроможним за кілька днів. Міністр фінансів США Джанет Йєллен нещодавно попередила, що цей драматичний випадок може статися у понеділок. Таким чином, рішення було знайдено приблизно незадовго до крайнього терміну.

Палата представників Конгресу США ухвалила законопроект у середу ввечері. Після остаточного голосування в Сенаті президент Байден має тепер підписати законопроект як закон. Однак це вважається простою формальністю.

Ідеологічна окопна війна

Передісторія боргової драми: у США парламент встановлює стелю боргу через нерегулярні часові відтинки і таким чином визначає, скільки грошей уряд може зайняти. Цього разу процедура переросла у запеклі партійні суперечки та ідеологічну окопну війну між демократами та республіканцями.

Республіканці, які з січня мають більшість у Палаті представників, протягом багатьох тижнів відмовлялися підвищувати стелю боргу та вимагали значного скорочення державних витрат. Вони стверджували, що державні витрати вийшли з-під контролю та досягли безвідповідального рівня. Демократи, у свою чергу, звинувачували республіканців у тому, що вони ризикують призвести країну до економічної катастрофи лише для того, щоб заявити про себе.

Читайте також:  Число піратських нападів у Світовому океані зросло

Невдоволення з обох боків

Байден і лідер республіканців у Палаті представників Кевін Маккарті останніми тижнями вели важкі переговори про досягнення двопартійного компромісу і лише минулими вихідними подали угоду. Компроміс передбачає фактичне заморожування розміру федерального бюджету, що його демократи під керівництвом Байдена хотіли збільшити. В обмін на це будуть скориговані бюджети багатьох федеральних агенцій та міністерств. Республіканці також змогли домогтися того, щоб одержувачі деяких соціальних допомог мали довести, що в них є робота. Демократи насправді хотіли збільшити державні прибутки за рахунок підвищення податків на багатих. Республіканці, з іншого боку, виступили проти цього.

Багато демократів і республіканців незадоволені цією угодою. Ліві демократи скаржаться на скорочення у соціальному секторі. Праві республіканці кажуть, що скорочення недостатньо масштабні. І багато поміркованих політиків із центру обох партій не в захваті. Проте, враховуючи драматичні наслідки дефолту, достатню кількість членів Конгресу з обох таборів проголосували за угоду, забезпечивши цим необхідну більшість у парламенті.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я