Безвуглеводні продукти – які бувають? Список їжі без вмісту вуглеводів

15
Безвуглеводні продукти

Існує лише кілька видів повністю безвуглеводних продуктів (м’ясо, риба, рослинні олії, сало, вода) – а в переважній більшості їжі вуглеводи присутні. При цьому молочні продукти, некрохмалисті овочі, гриби та ягоди цілком можна вважати низьковуглеводними.

Існує лише 3 категорії повністю безвуглеводних продуктів харчування – будь-які види м’яса та риби; всілякі рослинні олії та сало; вода та деякі соуси. У переважній кількості їжі вуглеводи все ж таки містяться – але іноді дуже в невеликій кількості.

Наприклад, до складу одного курячого яйця входить 1 г вуглеводів – що дуже мало. Аналогічним чином у грибах, помідорах і зелених овочах міститься близько 3-4% вуглеводів (від загальної маси). Нижче у матеріалі список безвуглеводних та низьковуглеводних продуктів харчування.

Продукти без вуглеводів

Перш ніж говорити про безвуглеводні продукти, нагадаємо, звідки беруться вуглеводи у їжі. По-перше, це можуть бути додані цукру або загусники, що використовуються для підсолоджування або надання густоти. По-друге, склад фруктів має на увазі наявність фруктози, глюкози та сахарози.

Безвуглеводні продукти

В овочах і злакових містяться комплексні вуглеводи – що представляють собою як складні ланцюжки глюкози (крохмаль), так і ланцюжки складніших полісахаридів (клітковина). Головною відмінністю крохмалю від клітковини є те, що крохмаль може бути переварений і засвоєний людиною, а клітковина – ні.

Плюс, оскільки вуглеводи містяться в зернах пшениці, жита, гречки тощо — будь-які продукти з борошна (за винятком кокосового та мигдального) за визначенням є вуглеводними. Приготувати хліб, макарони або випічку без вуглеводів повністю неможливо.

Чому крохмаль засвоюється, а клітковина – ні?

Як клітковина, і крохмаль, утворюються у рослинах у процесі зростання під впливом сонячного світла. Якоюсь мірою це схожі речовини — а деякі організми навіть здатні перетравлювати клітковину.

Читайте також:  Опитування здоров'я латвійців показує дуже негативну тенденцію

У свою чергу, людина для перетравлення крохмалю використовує низку харчових ферментів – внаслідок чого крохмаль розщеплюється на частини та перетворюється на глюкозу.

При цьому рівень засвоєння крохмалю варіюється, а стійкий крохмаль засвоюється лише частково. Крім цього, на процес засвоєння впливає розмір часток крохмалю — наприклад, у кіноа та картоплі він відрізняється майже у 100 разів.

Цілком безвуглеводні продукти

Хоча жива м’язова тканина містить вуглеводи як глікогену — після вибою тварин глікоген перетворюється на аденозиндифосфорную кислоту. Будь-які види м’яса (за винятком печінки), риби та морепродуктів (за винятком креветок) не містять вуглеводів, здатних бути засвоєними організмом людини.

Безвуглеводні продукти

Друга категорія повністю безвуглеводних продуктів — рослинні жири. В цьому випадку вуглеводи видаляються в процесі віджиму олії із зерен. Вуглеводів також немає в салі – але в вершковому маслі можуть бути залишки лактози (так званого “молочного цукру”).

Плюс, вуглеводи не входять до складу чистої води або харчової солі — і їх дуже мало в більшості видів соусів (соєвий соус, соус теріяки, майонез, оцет, гірчиця) і натуральних спецій (що представляють собою перетерті сушені трави).

Соєвий сир тофу

У особливу категорію практично безвуглеводних продуктів можна віднести тофу — що містить менше 2 г вуглеводів на 100 г. Тобто, кількість вуглеводів на порцію буде менше 1 г.

Інгредієнтами для виготовлення є проціджене соєве молоко, солі кальцію і магнію (спочатку — у вигляді морської води), а також лимонна кислота.

Вуглеводи в молочних продуктах

До складу будь-яких молочних продуктів (починаючи від сиру, сиру та молока, закінчуючи вершковим маслом) входить певна кількість вуглеводів – як у вигляді сахарози, так і лактози.

Однак найчастіше вміст вуглеводів невелика – а організм людини здатний засвоювати лактозу лише частково (або не здатний її правильно перетравлювати, що пов’язане з харчовою алергією).

Читайте також:  20 звичок, які вирішать більшість проблем у житті

Тобто, якщо молочний продукт не був додатково підсолоджений цукром (що типово при виробництві йогуртів) його можна вважати умовно безвуглеводним або принаймні низьковуглеводним.

Вміст вуглеводів в овочах

Будь-які види овочів містять вуглеводи – безвуглеводних рослин немає. Але на практиці виробляють крохмалисті овочі (картопля, солодка картопля, кукурудза, гарбуз) – і некрохмалисті.

До складу більшості зелених овочів входить дуже мало крохмалю – і хоча такі овочі не є безвуглеводними, одна порція цілком може вважатися низьковуглеводною.

Безвуглеводні продукти

Наприклад, спаржа і листові овочі містять менше 3% вуглеводів (від ваги) здатних засвоюватися організмом людини; помідори – близько 4%; кабачки, баклажани та огірки – 5-6%; бобові – 7%, цибуля – 9%.

Гриби, горіхи та ягоди

Список практично безвуглеводних продуктів харчування завершують гриби, горіхи та ягоди. Більшість видів грибів містять близько 3% вуглеводів, а ягоди (полуниця та малина) мають у складі до 8%. Нагадаємо, що до ягод також відносять ківі та аґрус.

Що стосується горіхів і насіння — тут числа можуть суттєво змінюватись. Наприклад, волоські горіхи містять близько 14% вуглеводів, арахіс — 16%, а насіння чиа — до 44% (проте це переважно розчинна клітковина). При цьому у складі фісташок 28% вуглеводів, з яких третина є цукром.

Висновок

Існує лише кілька видів повністю безвуглеводних продуктів (м’ясо, риба, рослинні олії, сало, вода) – а в переважній більшості їжі вуглеводи присутні. При цьому молочні продукти, некрохмалисті овочі, гриби та ягоди цілком можна вважати низьковуглеводними.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я




Введіть символи зображені вище :