Бербок у Грузії агітує за зближення з ЄС

14

Міністр закордонних справ продовжує свою дводенну поїздку до колишньої радянської республіки Грузії. Відвідування кордону з Південною Осетією має стати сигналом для Путіна.

 

Бербок у Грузії агітує за зближення з ЄС

Міністр закордонних справ Анналена Бербок має намір провести кампанію за подальше зближення з Європейським союзом (ЄС). Бербок у Грузії: Перш за все, цієї п’ятниці запланована зустріч «зеленого» політика зі своїм колегою Ілією Дарцхіашвілі. Потім Бербок хоче зустрітися з прем’єр-міністром Іраклієм Гарібашвілі та президентом Саломі Зурабішвілі. ЄС зробив Україну та її маленьку сусідню республіку Молдову кандидатами на членство у червні 2022 року у зв’язку з нападом Росії на Україну. У той час колишня радянська республіка Грузія, принаймні, отримала перспективу набуття цього статусу – але як попередню умову необхідно було провести певні реформи.

Жорстокі протести проти законів американського зразка

Два тижні тому парламент у Тбілісі скасував плани щодо класифікації іноземних ЗМІ та організацій як «агентів» після масових протестів. На початку березня тисячі людей вийшли на вулиці Тбілісі проти спірного закону. Почалися запеклі зіткнення з поліцією, яка розганяла людей сльозогінним газом, димовими гранатами та водометами. Серед іншого демонстранти намагалися взяти штурмом будівлю парламенту. Правляча партія «Грузинська мрія» зрештою відкликала законопроект.

Президент Зурабішвілі підтримала демонстрантів та заявила, що не підпише спірний законопроект про агентів. Захисники цивільних прав побоювалися, що закон підірве демократію, підготує ґрунт для авторитарної орієнтації та погіршить перспективи вступу країни до ЄС. Була й міжнародна критика, наприклад, з боку ЄС та США.

Аналогічний закон у США та Росії вже багато років використовується для контролю за опозицією. Наприклад, численні неурядові організації та незалежні засоби масової інформації в Росії вважаються «іноземними агентами». Цей закон піддається міжнародній критиці як політично мотивований захід, спрямований на те, щоб затаврувати та змусити замовкнути критиків влади.

Читайте також:  "Зелена молодь": репутація партії "Зелених" підмочена

Колишня радянська республіка Грузія все ще співпрацює з Москвою

Грузія, населення якої становить близько 3,7 мільйонів чоловік, залишається під впливом свого великого сусіда Росії через багато років після розпаду Радянського Союзу. Москва розв’язала війну проти маленької країни на Чорному морі 2008 року. До цього дня Росія підтримує території Південної Осетії та Абхазії, що відокремилися від Грузії, і розмістила в регіоні свої війська.

Нинішнє керівництво правлячої партії «Грузинська мрія» проводить досить дружній курс Росії. Однак, згідно з опитуваннями, більшість грузинів хочуть, щоб їхня країна стала членом ЄС та НАТО. Найбільша опозиційна партія – Єдиний національний рух колишнього президента Михайла Саакашвілі, який перебуває у в’язниці за звинуваченням у корупції.

Відвідування адміністративного кордону з регіоном Південної Осетії, що відколовся.

У другій половині дня (за місцевим часом) Бербок хоче відвідати місію ЄС з моніторингу МНЕС (Місія моніторингу Європейського союзу) на адміністративному кордоні з регіоном Південної Осетії, що відколовся. За даними Міністерства закордонних справ Німеччини, зараз місія налічує 250 членів, з них 28 з Німеччини. У грудні мандат місії продовжили ще на два роки. Завдання місії – стежити за дотриманням угоди про припинення вогню після закінчення бойових дій між Росією та Грузією у серпні 2008 року.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я