Актуальна ситуація у війні в Україні

12

За допомогою нових санкцій Україна хоче посилити тиск на Росію. Київ та Москва знову висувають вимоги про припинення конфлікту, але згоди в умовах поки що не передбачається.

 

Актуальна ситуація у війні в Україні

Актуальна ситуація у війні. Президент України Володимир Зеленський подякував Німеччині за продовження постачання різного оборонного обладнання та озброєння. «Це зміцнить протиповітряну оборону та загальну обороноздатність проти російського терору», – сказав Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні, яке вийшло у суботу. Він також подякував Фінляндії, Канаді та Ісландії за новий оборонний пакет. Водночас він оголосив про введення ще жорсткіших санкцій проти Росії, щоб покласти край війні цієї країни проти України.

“Сьогодні ще один день санкцій”, – сказав Зеленський. Він додав 220 компаній та 51 людину до списку тих, хто «працює на терор». Більшість із них, за його словами, пов’язані зі збройовими компаніями. “Компанії, які служать війні”. Не всі їх діють на території Росії, сказав він. “Але всі вони отримають глобальний тиск”, – сказав він.

Українська влада збирає дані про всіх, хто підтримує війну Росії, і домагаються їх покарання на міжнародному рівні, сказав він. Росія нічого не отримає і все втратить. Так буде з усіма, хто допомагає їй у цьому терорі», – сказав Зеленський. Він подякував Японії, яка цього тижня випустила новий пакет санкцій. ЄС також уже ввів у дію десять пакетів санкцій проти Росії. На Заході тим часом дуже побоюються, що Росія обійде каральні заходи за допомогою третіх країн і тому навряд чи потрапить під сильний економічний тиск.

Попри відчутні проблеми та економічні недоліки Росія стверджує, що санкції не можуть зупинити війну в Україні. Країна наполягає на досягненні своїх військових цілей. Продаючи, наприклад, нафту та газ Китаю, сировинна наддержава продовжує заробляти мільярди, які також допомагають військовій економіці країни. Президент Росії Володимир Путін неодноразово заявляв, що все нові й нові санкції, зрештою, роблять країну сильнішою.

Читайте також:  у Польщі побоюються напливу мігрантів

Україна не реагує на вимоги Росії

Тим часом Україна знову чітко відкинула вимоги Росії про можливі переговори щодо припинення війни. Цивілізований світ має визнати, що «Путін та його кліка» не є законними представниками Росії на міжнародній арені, заявив радник Зеленського Михайло Подоляк. «Тому з ними нема чого обговорювати», – написав він у новинній службі Twitter. За його словами, Росія має бути виключена з усіх міжнародних інституцій. «Коли режим зміниться, ми говоритимемо із наступниками».

Раніше заступник міністра закордонних справ Росії Михайло Галусін висунув сім вимог щодо досягнення миру з Україною. Він згадав, наприклад, припинення військових дій в Україні та припинення постачання західної зброї до країни. Крім того, Україна має утриматися від вступу до НАТО та ЄС, повідомив він російському державному інформаційному агентству ТАРС. Нова вимога полягає в тому, що Україна також має дозволити російську мову як офіційну.

Подоляк назвав ці вимоги новим доказом “некомпетентності російського керівництва”. У своєму твіттері він знову перерахував вимоги Києва для мирних переговорів, включаючи виведення всіх російських солдатів з території України та передачу країні всіх військових злочинців та ініціаторів війни. На території Росії має бути створена демілітаризована зона та скорочено кількість наступальних озброєнь. Крім того, Росія має виплатити репарації.

Київ визнає причетність до нападу на Кримський міст

Понад сім місяців після вибуху на Кримському мосту голова української розвідки Василь Малюк вперше офіційно підтвердив причетність Києва. «Оскільки це був логістичний маршрут, який ми мали відрізати від ворога, було вжито відповідних заходів», – сказав голова внутрішньої розвідки СБУ в інтерв’ю українському журналісту Дмитру Комарову на Youtube. Він не повідомив подробиць операції. Фотографії пожежі на мосту, що виникла внаслідок вибуху 8 жовтня – у ніч після 70-річчя Путіна – обійшли весь світ.

Читайте також:  Навчання НАТО не вплинуть на громадянські польоти

Міст, який було закрито на кілька днів, але відтоді відновлено та веде з материкової частини Росії на Кримський півострів, анексований Росією у 2014 році, вважається важливим маршрутом постачання для війни проти України. Малюк заявив, що Україна діяла відповідно до «традицій ведення війни».

Він також повідомив, що на початку агресивної війни Росії понад 15 місяців тому спецслужба СБУ сформувала спеціальний підрозділ для проведення диверсій на території України проти ворога та протидії таким атакам з боку ворога. Атаки безпілотників у жовтні на військові кораблі Чорноморського флоту Росії у Севастопольській бухті також були спеціальною операцією СБУ спільно з українськими збройними силами, сказав він.

Актуальна ситуація у війні: Бахмут

Глава російської приватної армії Вагнера Євген Пригожин заявив, що продовжує виводити своїх найманців зі східноукраїнського міста Бахмут. У суботу він знову заявив, що місто має бути повністю передане під юрисдикцію російських збройних сил до 1 червня. Після цього війська ПВК «Вагнер» мають відновитися та підготуватися до виконання нових бойових завдань. Водночас у своєму відеозверненні президент Зеленський високо оцінив бойову мужність солдатів, які хочуть продовжити звільнення Бахмута.

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я